След като присъдата му бе намалена на 1 година

Берлускони обяви, че остава в политиката, за да пази италианците от съдебен произвол

Берлускони обяви, че остава в политиката, за да пази италианците от съдебен произвол

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони заяви, че остава в политиката "въпреки всичко", след като съдът в Милано го осъди на година затвор за данъчни измами, съобщи Ройтерс.

Берлускони каза, че се чувства "задължен" да остане в политиката, за да предпази италианците от съдебен произвол като този, на който е подложен самият той.

Не стана ясно обаче дали бившият премиер, който в момента е член на долната камара на парламента, имаше предвид, че ще се кандидатира за високопоставен пост или ще остане като политически активист на десницата, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

"Чувствам се задължен да остана в тази област, за да се реформира съдебната система, тъй като не бива да се допуска това, което се случи на мен, да се случва на останалите италиански граждани", заяви той пред тв канал, който е част от медийната му група "Медиасет".

Изявлението на Берлускони предизвика изненада,  след като само преди два дни той обяви тържествено, че няма да участва в следващите избори, приключвайки с 19-годишната си кариера на водещ политик от десницата.

Освен това решението на съда включва петгодишна забрана да се кандидатира за политически постове. Берлускони обаче може да обжалва присъдата на по-горна инстанция.

В петък съдът първоначално осъди Берлускони на четири години затвор. Само часове по-късно присъдата му бе намалена заради допълнение към  закона за амнистията от 2006 година, предназначено да облекчи препълнените италиански затвори.

 Силвио Берлускони бе обвинен, че изкуствено е завишил цената на правата за разпространение на филми, купени от принадлежащи му фирми-паравани по време на предпродажбата им на медийната му империя "Медиасет". Така компанията създала черни каси в чужбина и намалила приходите си в Италия, за да плаща по-малко данъци.

76-годишният медиен магнат е осъждан три пъти от 90-те години досега на първа инстанция, но апелативните съдилища отменяха присъдите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят