Берлускони осъден на година затвор по делото за банка Унипол

Берлускони осъден на година затвор по делото за банка Унипол

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони бе осъден на една година затвор на първа инстанция по обвинения, че е използвал незаконно в свой интерес поверителна информация във връзка с закупуването на банка от застрахователното дружество Унипол, съобщи Франс прес в четвъртък.

 

Присъдата може да бъде обжалвана на втора инстанция, а след това и пред Касационния съд, който може да я отмени. Това се случва редовно. Освен това, при присъди под 2 години затвор, ако осъденият е на повече от 75 години, той в повечето случаи не отива в затвора, а може да бъде поставен под домашен арест или да бъде поверен на социалните служби.

 

По случая с банката бившият шеф на италианското правителство беше съден за това, че вестник от холдинга му публикувал незаконно в края на 2005 г. разпечатка на подслушан телефонен разговор между тогавашния лидер на опозицията Пиеро Фасино и Джовани Консорте, президент на застрахователната компания Унипол, която се готвела да закупи Народна банка на труда.

 

В разговора Фасино казвал на Консорте: "Значи сега си имаме банка".

 

Това изречение породи доста спекулации по адрес на опозиционния лидер и политически противник на Берлускони, който поиска да му бъде изплатено обезщетение за нанесени морални щети.

 

Според решението на съда на Фасино трябва да бъдат изплатени 80 000 евро, пише в. "Кориере дела сера". По същото дело братът на Берлускони - Паоло, собственик на вестника "Джорнале", публикувал скандалната разпечатка, беше осъден на две години и три месеца затвор.

 

Адвокатите на Берлускони получиха в средата на януари отлагане на делото за началото на март, тъй като той водеше предизборната кампания на дясноцентристката си партия преди парламентарните избори в края на февруари.

 

Това е първата от общо три присъди срещу Берлускони, които се очакват този месец. Останалите две са на първа инстанция по делото Рубигейт и на апелативна по процеса за данъчни измами Медиасет.

 

 

 

 

 

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят