Берлускони похвали Казахстан за плодовитите мъже

Берлускони похвали Казахстан за плодовитите мъже

Италианският премиер Силвио Берлускони похвали плодовитостта на казахстанските мъже, която според него е причината за демографския растеж в бившата съветска република, предаде Ройтерс, цитирана от БТА в петък. Берлускони направи този коментар на среща с казахстанския президент Нурсултан Назарбаев, който е на посещение в Рим.

Италианският премиер поздрави Казахстан за "природните богатства и огромния демографски растеж" и добави с усмивка, че последният "е доказателство за изключителните способности на казахстанските мъже".

Назарбаев отбеляза, че през последното десетилетие населението на неговата страна се е увеличило с 1.4 милиона души и е достигнало 16 милиона.

Той благодари на Берлускони за подкрепата му за казахстанското председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), което започва догодина, но предизвика противоречиви реакции заради проблемите със спазването на човешките права в Казахстан.

Според правозащитните организации Казахстан не е подходящ за председател на ОССЕ, защото ограничава човешките права и заглушава критиците на властта. Анализаторите обаче смятат, че критиките на Запада към Назарбаев са беззъби заради големите запаси на Казахстан от петрол и природен газ.

Казахстанският лидер, който днес трябва да се срещне с папа Бенедикт Шестнайсети, заяви, че в неговата страна живеят последователи на 49 различни вероизповедания, което прави Казахстан "пример за това как може да се живее в мир и търпимост".

Споделяне

Още от Свят