Берлускони поздрави Борисов, че двамата са първи по рейтинг в Европа

Берлускони поздрави Борисов, че двамата са първи по рейтинг в Европа

Италианският премиер Силвио Берлускони поздрави в петък българския си колега Бойко Борисов за високия рейтинг.

"Заедно с мен той има най-висок рейтинг в Европа и в един момент пред всички лидери Бойко и Силвио си делят първото място с 63%”, заяви Берлускони след среща с Борисов в Рим, вероятно без да е осведомен, че в последните социологически проучвания българският премиер изостава от заместника си и вътрешен министър.

След срещата си двамата министър-председатели обявиха още, че италианската държавна компания "Енел” проявява интерес към АЕЦ "Белене”, но не дадоха повече подробности по темата.

"Енел" беше сред участниците в конкурса за стратегически инвеститор в "Белене“, спечелен от германската RWE, която по-късно се оттегли от проекта. Италианците обаче не бяха класирани дори в шорт листата на кандидатите заради некачествената им оферта. Наскоро "Енел" обяви оттеглянето си от България, като част от мерките за покриване на огромните дългове на енергийната група.

По време на срещата Берлускони е заявил и италианска подкрепа за членството на България в Шенген. Обсъдени са били и плановете за изграждане на противоракетна отбрана на НАТО.

Борисов и Берлускони са се разбрали националните радио и телевизия на двете страни да си разменят програми за реклама на възможностите за туризъм в България и Италия.

На брифинга на двамата премиери бе забелязана и вдовицата на покойния Илия Павлова Дарина. От години се говори за нейните близки отношения с премиера на Италия, който миналата година засвидетелства интерес и към дъщеря ѝ.

В рамките на визитата на българската делегация в Рим бе открит паметник на Иван Вазов. Предстои да бъде открит през юни и монумент на Джузепе Гарибалди в София, като тогава Берлускони ще върне визитата.

Очаква се Борисов да бъде приет и от папа Бенедикт Шестнайсти.

Българската делегация за четиридневното посещение в Рим и Ватикана впечатлява с авторитетния си и многоброен състав. В нея са вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът без портфейл Божидар Димитров, народните представители Менда Стоянова, Петър Курумбашев, Алиосман Имамов, Волен Сидеров и Иван Костов, кметът на София Йорданка Фандъкова, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Румяна Бъчварова и главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков.

Светият Синод на Българската православна църква е представен от Видинския митрополит Дометиан, а представител на Католическата църква в България е отец Румен Станев.

Членове на делегацията са още скулпторът Величко Минеков - автор на паметника на Иван Вазов в Рим, композиторът Стефан Димитров, художникът Захари Каменов, писателят Алек Попов, бизнесменът Божидар Петракиев и ученичката от Свищовската търговска гимназия "Д. Хадживасилев" Диана Христова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?