Берлускони пожела да влезе в кабинет на Берсани

Лидерът на италианските десноцентристи Силвио Берлускони настоя неговата коалиция да участва в новото италианско правителство, съобщи Франс прес.

В петък лидерът на левоцентристите Пиер Луиджи Берсани получи мандат от президента Джорджо Наполитано да състави нов кабинет.

В интервю за италианската програма "Телефоната" на телевизия Канале 5 бившият премиер постави условия за евентуалната подкрепа за правителството на Берсани.

"Трябва да има две условия, а не едно единствено, предвид факта че резултатите от изборите бяха почти еднакви. Така че ние искаме от левицата освен да включи десноцентристите в кабинета и да представи кандидатурата на умерен политик за президент", заяви Берлускони.

Мандатът на бившия комунист и настоящ италиански президент Джорджо Наполитано изтича в средата на май.

Берлускони каза, че ако левицата на Берсани не промени курса си, то тогава по-добре да има предсрочни избори.

"Левица зае всички постове (председателите на двете парламентарни камари). Ако сега заемат и президентския пост, то ние с нашите сенатори ще блокираме работата на Сената и на парламента и ще извадим хората на протести по улиците", заплаши Берлускони.

В същото време Берлускони заяви, че е готов отново да се кандидатира за премиер, ако се стигне до нови избори.

Коалицията на Берсани има абсолютно мнозинство в Камарата на представителите, но няма мнозинство в Сената. Гражданското движение на комика Бепе Грило принципно отказва подкрепа на политическите партии.

Вито Крими, лидер на парламентарната група на "Движение 5 звезди" в Сената, също обяви, че няма да подкрепи кабинет на Берсани.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?