Берлускони предпочита затвора пред домашния арест

Берлускони предпочита затвора пред домашния арест

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е готов да влезе в затвора, ако не успее да обжалва наложеното му наказание от четири години лишаване от свобода заради данъчни измами на компанията му "Медиясет". В интервю за вестник "Либеро" в неделя политикът заявява, че няма да се възползва от правото си на смекчаване на присъдата под формата на домашен арест или обществено полезен труд.

 

"Аз съм почти на 78 години и мога да получа право на домашен арест, но ако съдът поеме отговорността и ме обяви за виновен, аз ще отида в затвора", заявява Берлускони. Той също така казва,че няма да напусне страната си като изгнаник, както стори това бившият премиер социалист Бетино Кракси, който бе заплашен от арест за корупция.

 

Обжалването на Берлускони по делото "Медиясет" ще бъде разгледано от Върховния съд на Италия на 30 юли. Присъдата срещу бившия премиер по обвинението за данъчни измами бе произнесена през октомври 2012 г., а апелационен съд я остави в сила през май 2013 г. Освен на лишаване от свобода Берлускони е осъден да не заема държавни длъжности в продължение на пет години. Още при произнасянето на присъдата стана ясно, че ако тя бъде приложена, ще се задейства амнистия, по силата на която Берлускони ще остане в затвора само една година.

 

Това обаче не е единствената присъда срещу бившия италиански премиер, който на 24 юни бе лишен от свобода за 7 години заради секс с непълнолетната танцьорка Руби и пожизнено му бе забранено да заема държавни постове. През март пък получи година затвор заради незаконно публикуване на телефонни разговори на негови политически опоненти. Всички присъди се обжалват.

 

Берлускони, който бе министър-председател на Италия в периодите 1994-1995, 2001-2006 и 2008-2011 години, обяснява проблемите си със съдебните власти с поръчки на неговите политически врагове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?