Берлускони препоръчал на румънската десница партньорство със Софиянски

Лидерът на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски подписа днес споразумение за сътрудничество с Раду Василе, основател на Народната партия на Румъния и бивш премиер на северната ни съседка. В текста на документа се казва, че двете партии ще работят съвместно за "подготовката и присъединяването към Европейската народна партия".

От изявленията на двамата стана ясно, че италианският премиер Силвио Берлускони е причината двете партии да си подадат ръка. Берлускони препоръчал на Раду Василе партията на Софиянски за партньор от България.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е в близки отношения с Берлускони и преди месец бе по негова покана в Италия.

Василе и Софиянски заявиха, че подписаният днес документ е отворен за присъединяване и на други десни формации от Балканите - от Сърбия, Черна гора, Македония, Албания, Словения. Далечната цел на сътрудничеството е при изборите за европейски парламент да влязат повече представители на десницата от Балканите, които да създадат свое лоби в интерес на Югоизточна Европа.

Съюзът на свободните демократи ще подаде заявление за влизане в Европейската народна партия след местните избори, съобщи Софиянски. Нашето европейско семейство е там, дали бързо или бавно ще ни приемат - зависи от представянето на местните избори през есента, подчерта той.

Запитан от mediapool.bg дали не смята, че СДС ще попречи на Свободните демократи да влязат в ЕНП, както се случи с НДСВ, Стефан Софиянски отбеляза, че още като председател на Обединения християн-демократически център той е членувал в ЕНП, при това доста преди синята партия.

"Всеки си има независим път", изтъкна Софиянски. Неговият съюз искал да бъде част от Европейския демократичен съюз от ЕНП, който е по-голяма формация в сравнение с Европейската християндемократическа партия - пак от ЕНП, в която пък членува партията на Надежда Михайлова.

Днес Софиянски посочи Стоян Александров - кандидатът на левицата за кмет на София, за свой основен опонент за местните избори през есента. Лидерът на Съюза на свободните демократи каза, че не е започвал разговори с НДСВ, за да търси подкрепа за кандидатурата си. Последният разговор на Софиянски с премиера Симеон Сакскобургготски бил посветен на проблемите на градския транспорт в столицата.

"Най-големият противник съм си аз", заяви Софиянски пред журналисти на въпрос кой е основният му съперник в изборната надпревара. Той добави обаче, че Стоян Александров чисто идеологически се очертава като негов основен опонент. Настроенията на избирателите също сочели, че противопоставянето ще бъде между него и Александров. Софиянски обясни, че кандидатът на СДС Пламен Орешарски не можел да му бъде основен противник, защото му е приятел.

Преди седмица и Стоян Александров посочи Стефан Софиянски като свой най-сериозен конкурент.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?