Берлускони призова за единство между Европа и САЩ

Италианският премиер Силвио Берлускони настоя Европа и САЩ да развиват култура на обединение, а не на разделение.

Берлускони беше личен гост на американския президент Джордж Буш в ранчото му в Тексас. В изявление след края на двудневната визита той заяви, че двамата с президента Буш споделят "обща визия" за взаимоотношенията между двете страни, предаде Би Би Си.

Берлускони, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС, призова Европа за по-голяма солидарност със САЩ, независимо от разногласията по войната в Ирак.

Самолюбието, нарцисизмът и разделението няма да надделеят, каза премиерът на Италия.

От своя страна президентът Буш даде подкрепата си за Берлускони като ротационен председател на ЕС.

"Аз съм уверен, че по време на неговото председателство ЕС, Европа и Америка ще продължат да посрещат предизвикателствата, които стоят пред нас", каза Буш.

Берлускони беше топло посрещнат от американския президент, който лично откара италианския гост до ранчото си в Крофорд в щата Тексас.

Най-вероятно по време на срещата с Буш Берлускони е поискал ангажимент от страна на САЩ за провеждане на конференция за Близкия изток в Италия, посочва Би Би Си. Това беше посочено от премиера и като приоритет на италианското председателство на ЕС в началото на този месец.

Двамата разговаряха за обстановката в Ирак, близкоизточния конфликт и други международни теми, предадоха световните агенции.

В интервю за сп. Тайм във връзка с визитата си Берлускони заявява, че войната срещу Ирак може да се смята за оправдана, дори там да не бъде открито оръжие за масово поразяване. В отговор на въпрос защо американският президент Буш и британският премиер Блеър продължават да твърдят, че такова оръжие ще бъде намерено, Силвио Берлускони заявява: "Надявам се, че ще успеем да го открием. Тогава ситуацията би станала много по-ясна. Но аз не мисля, че това е толкова важен аспект".

Визитата на Берлускони се смята за признание от страна на САЩ на твърдата италианска подкрепа за войната в Ирак.

Наблюдатели тълкуват срещата и като опит за послание, че американската администрация желае да засили отношенията си с европейските държави.

Берлускони има проблеми у дома заради подкрепата, която оказва на САЩ по спорни въпроси като войната в Ирак. Отделно от това спорове предизвика и скандала с Германия, след като, засегнат от нападките на германски евродепутат, Берлускони го сравни с надзирател в нацистки концлагер. Това породи серия от взаимни обиди между политиците и медиите в двете страни, който вече поутихна.

Визитата на Берлускони в САЩ обаче може да му даде така нужния политически авторитет на световната сцена, отбелязва Би Би Си.

Личните срещи в ранчото на Буш се смятат за чест и са резервирани за онези чужди лидери, които са дали най-силна подкрепа за Буш.

Испанският премиер Хосе Мария Аснар, британският премиер Тони Блеър, саудитският престолонаследник принц Абдула вече са били гости в резиденцията на президента, където той е посрещал също руския и китайския президент.

Споделяне

Още от Свят