Берлускони с окончателно потвърдена присъда, но остава в политиката

До правителствена криза изглежда няма да се стигне

Берлускони с окончателно потвърдена присъда, но остава в политиката

Най-висшата съдебна инстанция в Италия потвърди присъдата срещу експремиера Силвио Берлускони за данъчна измама, наложена от по-долна инстанция, но засега той остава сенатор. Това е първата окончателна осъдителна присъда срещу 76-годишния магнат, който е обект на още около 30 съдебни процеса, вариращи от измама и корупция до сексуални връзки с непълнолетни. Силвио Берлускони твърди, че магистрати с леви убеждения постоянно се опитват да го отстранят от политиката, в която той навлезе триумфално през 1994 година.

Късно в четвъртък Върховният касационен съд потвърди присъдата от четири години лишаване от свобода, произнесена срещу Берлускони на продължилия десет години процес по "аферата Медиасет".

Съдът върна за преразглеждане в Апелативния съд втората част от присъдата, която предвиждаше пет години забрана за заемане на публични длъжности, тъй като прокурорът поиска нейното намаляване на три години.

Това е последната инстанция в италианското съдебно устройство, поради което присъдата е окончателна. Тя има два аспекта - наказателен и политически, отбелязва БТА в кореспонденция от Рим.

Силвио Берлускони за първи път получи ефективна присъда. Три от постановените четири години лишаване от свобода отпадат поради помилване, влязло в сила през 2006 година. Става дума за амнистия, отнасяща се до престъпления, извършени преди определен брой години.

Оставащата една година от наказанието Берлускони може да изтърпи с полагане на обществено полезен труд или под домашен арест. Той няма да лежи в затвора, защото е надхвърлил 70 години и не е осъден за особено тежко престъпление.

Политическият аспект е по-деликатен и далеч надхвърля сферата на индивидуалното престъпление и наказание. Засега Берлускони запазва сенаторското кресло, защото забраната за заемане на публични длъжности е върната за преразглеждане в Апелативния съд.

След като той се произнесе, решението му може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд. Процедурата очевидно ще отнеме време.

От друга страна одавна очакваният изход от съдебната сага срещу Берлускони

по обвиненията в данъчна измама, извършена от неговата компания "Медиасет", поставя под напрежение ляво-дясното коалиционно правителство на Енрико Лета, въпреки че Берлускони бе заявил, че неговата партия "Народ на свободата" ще продължи да подкрепя кабинета. Засега преобладава мнението, че няма да се стигне до драматична развръзка, която би имала непредсказуеми последици за Италия в условията на продължаваща икономическа криза.

Берлускони: Присъдата е лишена от всякакво основание

По делото Медиасет бившият премиер бе обвинен, че умишлено е завишил цената на правата за разпространение на филми, купени от негови фиктивни компании, при препродажбата им на основаната от него медийна империя "Медиасет". Чрез тази схема фирмата създала черни каси в чужбина и намалила печалбата си в Италия, за да плаща по-малко данъци. Италианските данъчни оцениха загубите на 7 милиона евро.

Берлускони твърдеше през цялото време, че е напълно невинен, посочвайки, че през периода 2002-2003 г., когато са станали престъпленията, той е бил премиер и изобщо не се е занимавал с правата за разпространение.

След решението на Върховния съд Берлускони заяви във видеообръщение, че "това осъждане е лишено от всякакво основание" и ще го лиши от свободата му и от политическите му права. Той смята, че е жертва на "безпрецедентен съдебен тормоз".

"Трябва да продължим да се борим, да се занимаваме с политика, за да извършим всички необходими реформи, на първо място тази на съдебната система", заяви той.

Адвокатите на Берлускони казаха, че присъдата му е несправедлива. Според тях "има много солидни поводи и юридически аргументи да се постигне пълно оневиняване".

"Ще направим оценка и ще предприемем всякаква нужна инициатива, включително сезиране на европейските инстанции, за радикална промяна на тази несправедлива присъда", обявиха адвокатите Франко Копи и Николо Гедини.

Италианският президент призовава към спокойствие

Италианският президент Джорджо Наполитано призова страната да запази спокойствие. "Страната трябва да преоткрие спокойствието и сплотеността по жизненоважни институционни въпроси, които твърде дълго я държат разделена и неспособна да извърши реформи", се казва в изявление на Наполитано.

Той отбеляза, че сега обстановката е била "на повече уважение и спокойствие" отколкото на предишни съдебни процеси на Берлускони и заяви, че това е положителен знак.

Решението на съда няма да се отрази на работата на коалиционното правителство, заяви съюзник на бившия премиер, цитиран от Ройтерс. След среща на десноцентристката Партия на свободата Нито Палма, който бе министър на правосъдието в последния кабинет на Берлускони заяви, че присъдата е породила много горчивина.

"Тази присъда обаче няма да засегне правителството на Лета, което бе сформирано, за да служи на страната и доколкото зависи от нас ще продължи да ѝ служи", подчерта Палма.

Италиански медии: Потвърждение, че законът в Италия е равен за всички

За първи път Силвио Берлускони няма основание да обвинява съда, че е бил пристрастен към него, отбелязва в. "Кориере дела сера". Петимата магистрати в съда са с неизвестни политически ориентации, припомня вестникът.

Решението на съда показа, че в Италия има правова държава и разделение на властите. Касационният съд най-после доказа, че законът в Италия е еднакъв за всички. За да се стигне дотук обаче трябваше да минат 10 години на разследвания, съдебни препятствия, дълги процеси, злоупотреби с властта и закони по мярка за Берлускони, пише левият в. "Република".

Като "обезглавяване на демокрацията" определя присъдата в. Джорнале", собственост на брата на Берлускони – Паоло Берлускони.

Вестник "Соле вентикуатро оре" посочва, че акциите на медийната империя на Берлускони Медиасет са паднали на борсата с 2,9 процента.

Решенето на съда има три последствия, отбелязва в. "Фато куотидиано". След 20 години на заобиколни пътища, заплахи, натиск и срамни закони, написани за един единствен човек, Берлускони беше осъден. Така за първи път Касационният съд отсъди, че законът е еднакъв за всички в Италия. В политически план всички съюзи ще се разпадат, правителството между левицата на Лета и десницата на Берлускони може и да оцелее, но ще бъде като ходещ мъртвец, посочва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа