Берлускони съди лидера на левицата за 15 млн. евро

Италианският премиер Силвио Берлускони заведе дело за клевета срещу един от основните си опоненти, лидера на италианската левица Пиеро Фасино, във връзка със скандала с взимането на подкупи при покупката на част от сръбския Телеком, предаде агенция Франс прес. Берлускони предяви срещу него иск за 15 милиона евро.

На 30 август Фасино обвини Берлускони, че манипулира човека, който е в основата на скандала, и протестира срещу ожесточената кампания, водена от контролираните от Берлускони медии.

През 1997 г. държавният Телеком Италия купи 29 процента от акциите на сръбския Телеком за около 440 милиона евро. Тогава на власт в Сърбия бе Слободан Милошевич, а италианското правителство бе ръководено от Романо Проди, сега председател на Европейската комисия. Ламберто Дини бе външен министър, Пиеро Фасино негов заместник и Карло Чампи, сегашният президент на Италия, тогава оглавяваше министерството на финансите, акционер в италианския Телеком.

Скандалът избухна с арестуването през май 2003 г. в Швейцария на италианеца Игор Марини, разследван за пране на пари, фалшифициране и измами. Марини се представи като финансов посредник в сделката и обвини Проди, Дини и Фасино в получаването на огромни подкупи в операцията Телеком Сърбия.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: