Берлускони се извини по телефона на Европарламента

Италианският премиер Силвио Берлускони поднесе днес извинения на председателя на Европейския парламент Пат Кокс за това, че сравни миналата седмица европейски депутат с пазач в нацистки концентрационен лагер, предаде АФП.

В телефонен разговор с Кокс Берлускони изразил съжаление, че на 2 юли, при оживените дебати в Европарламента в Страсбург по програмата на италианското председателство на ЕС, използвал изрази и сравнения, които засегнали чувствителността на членове на парламента. Телефонният разговор бил по инициатива на председателя на Европарламента.

Берлускони заявил, че намеренията му вероятно са били зле изтълкувани и че той не е искал да обиди когото и да било. Той изразил желание да се върви напред и да се работи в сътрудничество с Европейския парламент по амбициозната програма на италианското председателство.

Скандалът дойде от реплика на Берлускони по време на дебатите в Европарламента. Тогава социалдемократът Шулц разкритикува политиката на управление на Берлускони. В отговор италианският премиер прудложи на германския депутат филмова роля на надзирател в нацистки лагер.

Инцидентът предизвика гневната реакция на германския канцлер Герхард Шрьодер, който обяви пред Бундестага, че няма да се примири с половинчато извинение. Берлудкони телефонира и на Шрьодер, за да се извини, а след разговора между двамата германският канцлер обяви, че проблемът вече е изчистен.

Споделяне

Още от Свят