Берлускони се оплакал от опозицията и завидял на Борисов, че каквото каже, го прави

Берлускони се оплакал от опозицията и завидял на Борисов, че каквото каже, го прави
Италиански медии коментират неделното посещение на италианския премиер Силвио Берлускони в София, където той откри паметник на Гарибалди.

Вестник "Джорнале", който е собственост на медийната империя на клана Берлускони подчертава, че между италианския премиер и българския му колега Борисов определено има сърдечно приятелство, което се е усетило най-вече на обяда край езерото Ариана, последвал откриването на паметника. Тогава

Берлускони подарил на Борисов луксозен часовник по повод рождения му ден, както и специални домашни сладки, тъй като му казали, че българският премиер ги харесвал много, пише "Джорнале", като се позовава на източници, присъствали на обяда, предаде БТА.

В разговора между двамата премиери Берлускони се оплакал от италианската опозиция, която нямала истински лидери и която била все по-разделена. Той изразил безпокойството си за бъдещето на Италия, защото дори в такъв тежък момент на икономическа криза, той не успявал да проведе диалог с италианската опозиция.

Берлускони похвалил ситуацията в България, където премиерът решава да направи нещо и после действително го прави, за разлика от Италия, където нещата не протичали по същия начин, защото премиерът там нямал никаква власт.

Вестник "Джорнале" допълва, че Берлускони е подчертал пред колегата си, че в Италия никой няма да може да го замени като премиер и че начело на правителството той действително можел да се задържи до 120-годишна възраст. В тази връзка италианският премиер е отбелязал, че вече не се обижда, когато някой намеквал, че е възрастен. Преди 20 години обаче подобни коментари силно го засягали, признал той.

Италианското издание не пропуска да отбележи, че по време на кратката си визита в София Берлускони не преставал да коментира красотата на българските жени. След церемонията по откриването на паметника на Гарибалди, италианският премиер казал на момиче в българска носия, че е красива като фея, твърди "Джорнале".

После, когато друга дама поискала да си направи една снимка с него, той попитал: "Само една ли?" В ресторанта край езерото Ариана премиерът имал възможността да се наслади на програма с традиционни български песни и танци, изпълнени от десетина момичета и четири певици. В даден момент българският премиер казал на Берлускони, че момичетата от програмата искали да се снимат с него. Тогава Берлускони демонстрирал неизчерпаемото си чувство за хумор и поставил три условия.

Първо момичетата трябвало да се приближат, после да изпеят още една народна песен и накрая да му дадат телефонните си номера, пише "Джорнале". След това премиерът пак на шега казал, че момичета се редели на опашка, за да се омъжат за него, сега, когато вече е свободен. Този интерес към него бил предизвикан, според Берлускони, от три неща - богатство, красота и младост.

"Сега, когато съм свободен, пред мен се реди опашка от момичета, които искат да се оженят за мен, поради три причини: защото съм богат, красив и млад", заявил италианският премиер, цитиран от Джорнале.

Вестник "Кориере дела сера" пише, че по време на обяда Берлускони се е изказал много ласкаво за президента на САЩ Барак Обама, когото е нарекъл мъдър, просветен, умеещ да говори без заобикалки и когото е определил като необходим на САЩ лидер в такъв труден момент.

Агенция АПком отбелязва, че Берлускони е говорил по време на обяда край Ариана и за Иран и Израел. Той е изразил безпокойството си от евентуален ефект на бумеранга, предизвикан от израелския щурм по флотилията за Газа, и е подчертал, че е необходимо да се предотврати възможността иранската ядрена програма да се превърне в програма за военни цели.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?