Берлускони се появи за пръв път публично след удара в лицето

Италианският министър-председател Силвио Берлускони се върна към официалните си задължения месец след като пострада при удар в лицето в Милано, предаде ББС.

В понеделник 73-годишният Берлускони се усмихваше и махаше на свои поддръжници пред резиденцията си в Рим, посочвайки лицето си, по което са останали минимални следи от удара.

Той бе ранен в носа и два зъба му бяха избити, след като на 13 декември мъж захвърли по него статуетка на Миланската катедрала.

Берлускони остана за 4 дни в болница, а след това не е имал никакви публични появи.

Симпатизантите му го посрещнаха с плакат "Добре дошъл отново!". Проучванията на общественото мнение показват, че популярността на Берлускони се е повишила след нападението.

"Тук имам малък белег", каза Берлускони, посочвайки бузата си, "но мускулите са ми много здрави, ще видите."

Обвиненият за нападението Масимо Тартаглиа остава в ареста.

Берлускони се срещна с министъра на правосъдието, с политически съюзници и със собствения си адвокат, за да обсъди плановете за съдебна реформа.

През октомври върховният съд на Италия вдигна имунитета от съдебно преследване спрямо висши представители на властта, с което бе дадена зелена светлина за дела срещу Берлускони, обвинен в данъчни измами.

Той обаче отрича предстоящата съдебна реформа да е съобразена с неговите лични проблеми.

"Смятам, че модернизацията на страната е неизбежна", заяви премиерът в понеделник.

Подготвяното законодателство предвижда да се съкрати срокът на съдебните процеси най-много до шест години, вместо да се точат повече от десетилетие, каквито случаи има в момента.

Опозицията и някои магистрати обвиняват Берлускони, че използва законодателството, за да прекрати дела, заведени срещу него.

Изтеклата 2009 г. беше трудна за Берлускони, който бе уличен в контакти с момиче в тийнейджърска възраст, модел на бельо, както и за това, че компаньонки са водени на партита в резиденцията му. Съпругата на Берлускони подаде молба за развод.

Споделяне

Още от Свят