Берлускони се връща в политиката

Силвио Берлускони
Бившият италиански премиер Силвио Берлускони съобщи днес, че ще оглави италианските консерватори на парламентарните избори догодина. В интервю за италианския в. "Кориере дела сера" Берлускони обеща намаляване на данъците и щедри социални субсидии, за да привлече повече избиратели, допълва ДПА.
 
До неотдавна политическата кариера на Берлускони изглеждаше приключила заради здравословните му проблеми и присъдата му по дело за данъчни измами, заради което той беше изключен от парламента. Но в неделя десноцентристката партия "Форца Италия" постигна победа на местните избори в редица италиански градове и това подхрани хипотезите, че Берлускони може да се върне в политиката, отбелязва ДПА.
 
В интервюто днес Берлускони припомни, че в действителност той никога не е обявявал своето оттегляне от политиката.
 
Заради криминалното си досие той обаче няма право да се кандидатира на избираема длъжност до 2019 г. Берлускони се обърна към Европейския съд за правата на човека, за да бъде отменена тази забрана. Но ако това не се случи, той обещава в интервюто в. "Кориере дела сера", че "ще бъде наоколо, за да ръководи предизборната кампания".
 
Той каза, че подготвя предизборна програма, която ще включва идеите за плосък данък и за основен доход за най-бедните. Берлускони обаче не уточни откъде ще намери парите. Бившият премиер намекна, че в програмата ще бъде заложен и по-твърд подход по миграционния въпрос. Берлускони описа ситуацията с мигрантите като напълно излязла от контрола.
 
Засега не е ясно как ще изглежда предизборната консервативна коалиция на Берлускони. Причините за това са неяснотите за избирателните правила и съперничеството между Берлускони и Матео Салвини, лидера на евроскептичната и антиимигрантска партия "Северна лига", за лидерството на консервативната коалиция.
 
Във всеки случай се очертава догодина изборите в Италия да бъдат трипартийна надпревара - между консервативния лагер, левоцентристката Демократична партия и евроскептичното "Движение 5 звезди". 
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?