Берлускони ще се кандидатира пак за премиер

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони ще се кандидатира на предстоящите догодина парламентарни избори, съобщи Ройтерс.

Председателят на групата на десноцентристката партия "Народ на свободата" в Камарата на депутатите Фабрицио Чикито потвърди, че Берлускони ще е кандидат за премиер.

Чикито след среща в резиденцията на бившия италиански премиер в Рим, че няма да има първични избори кой да е кандидатът на партията за премиерския пост, както се очакваше.

75-годишният милиардер е безспорният лидер на десноцентристката формация, която е изградена изцяло около него. Доминиращата фигура в италианската политика през последните 20 години, Берлускони остана на заден план, откакто подаде оставка от премиерския пост миналата година на фона на тежкото финансово положение на Италия, което изправи третата икономика в еврозоната пред опасността от гръцки сценарий.

През последните дни започнаха да се разпространяват слухове, че бившият премиер възнамерява да се кандидатира отново за поста. Според проучвания на общественото мнение "Народ на свободата" ще има чувствително по-висок резултат на изборите догодина, ако бъде водена от своя основател и председател.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят