Берлускони ще сформира нова партия

Берлускони ще сформира нова партия

Бившият премиер  на Италия Силвио Берлускони обяви в неделя, че смята да създава нова политическа сила - "Partito del Popolo italiano delle Liberta" ("Партия на свободите на италианския народ), предаде Ройтерс.

Новата партия, по думите на Берлускони, ще е "основен борец за  свободата и демокрацията на народа в Италия в следващите десетилетия".

За създаването на новата политическа сила бе съобщено по време на акция, провеждана на централния площад в Милано от членове на оглавяваната сега от Берлускони партия "Форца Италия". Нейните активисти провеждаха подписка за провеждане на предсрочни избори в Италия.

Берлускони от години говори за плановете си да създаде единна дясноцентристка партия,  която да заеме мястото на "Форца Италия",представляваща съюзмежду няколко политически обединения.

Бившият министър-председател на Италия, който заемаше поста от 1994 до 2006 г., бе принуден да подаде оставка, след като оглавяваната от него коалиция първо проигра регионалните избори, а после и парламентарните. Берлускони бе сменен от представителя на левоцентристките сили Романо Проди.

Обявените от Берлускони намерения за нова партия в понеделник бяха широко коментирани от местните издания. Вестник "Кориере дела сера" коментира сигурността на Берлускони, че новата му партия ще привлече милиони италианци. За скептично настроените обаче това е поредната политическа формация в Италия, където по официални данни вече има 157 политически партии, отбелязва изданието, цитирано от БТА. Критиците на Берлускони в средите на собствената му десноцентристка коалиция "Дом на свободите" твърдят, че новината за новата партия е поредната изненада, която бившият италиански премиер е извадил като фокусник от цилиндъра си, допълва в. "Кориере дела сера".

Вестник "Стампа" отбелязва, че Берлускони е съобщил за новата партия точно в момент, когато неговата десноцентристка коалиция е пред разпадане. Влизащата в нея партия Национален съюз на бившия италиански външен министър Джанфранко Фини заплаши, че ако до януари догодина ръководството на коалицията, разбирай Берлускони, не промени стратегията си, тя ще я напусне.

Според Фини в последно време Берлускони е положил повече усилия да разбие коалицията, отколкото да изпълни заканата си и да свали кабинета на Проди от власт, допълва в. "Стампа".

Споделяне

Още от Свят