Пред заплахата да бъде изхвърлен от парламента заради съдебната си присъда

Берлускони все пак реши да свали правителството на Италия

Министрите от партията му обявиха, че подават оставка

Берлускони все пак реши да свали правителството на Италия

Воденото от Енрико Лета италианско правителство, което е резултат от сложен компромис между вечни политически противници от десноцентристката "Народ на свободата" и лявоцентристката Демократическата партия (от която е и премиерът) е на път да падне, след като петима министри от партията на бившия министър-председател Силвио Берлускони обявиха, че са решили да подадат оставка.

Формален повод за оставките са спорове по бюджетни и данъчни въпроси. Без съмнение обаче в основата на тези събития е вероятността Берлускони да бъде принуден да напусне парламента след наложената му окончателна присъда от четири години затвор за данъчни измами. На 4 октомври предстои сенатска комисия да обсъжда този въпрос. Ако подобно нещо се случи, депутатите от Народ на свободата заплашиха да напуснат масово парламента, за да предизвикат неговото разпускане.

Решението на министрите от партията на Берлускони да напуснат правителството засилва напрежението в управляващата коалиция, увеличава вероятността от предсрочни избори, тъй като кабинетът на Лета ще остане практически без поддръжка от мнозинство, и изправя третата икономика в еврозоната пред нов период на нестабилност и неизвестност в период на сериозна криза.

Решението на министрите

Петимата министри от десноцентристката партия Народ на свободата (НС) на бившия италиански премиер Силвио Берлускони са решили да подадат оставка, съобщи късно в събота говорителка на вицепремиера и ръководител на НС Анджелино Алфано. Министрите определят като "неприемлив" и "недопустим" ултиматума на премиера Енрико Лета, който ден по-рано поиска да се изясни пред парламента подкрепата на десноцентристите за неговото коалиционно правителство, изтъкна говорителката.

Формален предлог за оставката беше, че на последното заседание на министерския съвет в петък по настояване на Лета беше отложено решението за отсрочка на повишаването на ДДС с 1 процентен пункт до 22 на сто.

Само че преди това с призив да подадат оставка се обърна към съпартийците си самият Берлускони. "Моля ви да прецените възможността за незабавен изход от правителството, за да не ставате съучастници в облагането на италианците с ново бреме и да не превърнете в съучастник цялата партия", се казва в призива на Берлускони.

По-късно премиерът Енрико Лета обяви, че дори и след обявяването на оставката на министрите от партията на Берлускони възнамерява да излезе пред депутатите и да постави въпроса за доверието към програмата на неговия кабинет.

Италианският президент: Парламент ще бъде разпуснат само при липса на алтернатива

Италианският парламент ще бъде разпуснат само при пълна липса на алтернативен вариант в настъпилата критическа ситуация, заяви в неделя президентът Джорджо Наполитано.

"По традиция е предвидено президентът да разпуска парламента само когато няма възможност за запазване на мнозинството и на министерския съвет", изтъкна Наполитано.

Дори при излизане на НС от коалицията, остава вариантът не всички поддръжници на Берлускони да гласуват против кабинета. Двама от министрите от НС - министърката на здравеопазването Беатриче Лоренцин и министърът без портфейл (по конституционните реформи) Гаетано Куаляриело обявиха, че не подкрепят призива на Берлускони за излизане от правителството. Не е съгласен с приетата линия и бившият ръководител на групата на НС в долната камара Фабрицио Чекито.

Освен това Лета може да разчита на подкрепата на Гражданския избор на бившия премиер Марио Монти и на назначените наскоро пожизнени сенатори.

Правителството е заложник на Берлускони

Само преди седмица Берлускони потвърди лоялността на своята партия към правителството и намерението си да се запази управляващата коалиция, но очевидно е променил решението си или ке опитва „да извива ръцете” на коалиционните си партньори с оглед на очакваното решение на Сената за собственото му бъдеще.

В разгара на борбата за политическото си оцеляване в неделя Силвио Берлускони, който три пъти бе министър-председател, навършва 77 години.

Тези дни Берлускони призна пред свои привърженици, че е в най-лошия период от живота си. "Не мога да спя, отслабнах 11 килограма - по един килограм за всяка година, която някои биха искали да ме видят да прекарам в затвора", каза той.

Проблемите на Берлускони започнаха от един инцидент през 2009 година, когато на митинг в Милано го удариха в лицето със статуетка на Миланската катедрала и му счупиха няколко зъба. След това избухна скандалът с ползването на услуги на непълнолетни проститутки, а след това дойде и оставката под натиска на икономическите проблеми, с които се сблъска Италия. И накрая, на 1 август тази година, Берлускони получи първата си окончателна присъда - четири години затвор за финансови измами.

Партията на Берлускони по всякакъв начин се опитва да поддържа политическата активност на лидера си, въпреки факта, че ще му се наложи да се занимава с политика, намирайки се под домашен арест. До средата на октомври той трябва да избере как да изтърпи наказанието си, чийто срок е съкратен от четири години на една, понеже в Италия хора на преклонна възраст не се изпращат в затвора за по-леки престъпления.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?