Берлускони заплаши да блокира Европейския съвет, ако ЕК не млъкне

Берлускони заплаши да блокира Европейския съвет, ако ЕК не млъкне

Италианският премиер Силвио Берлускони заплаши да бойкотира предстоящата среща на Европейския съвет, ако говорителите на Европейската комисия не се научат да бъдат по тихи, съобщи EUobserver.

Говорителите и дори самите еврокомисари не трябва да говорят публично по всяка тема, заяви Берлускони пред журналисти в полския град Гданск, където във вторник присъства на церемонията по повод 70 години от началото на Втората световна война.

Според Берлускони "гласът на Европа" трябва да се изразява предимно от председателя на комисията или от неговия непосредствен говорител. Ако това не стане, Берлускони се закани да да блокира функционирането на Европейския съвет.

Берлускони заяви, че позицията му е решителна и ясна – "ние повече няма да даваме нашия вот, практически ще блокираме функционирането на Европейския съвет, ако не бъде решено, че никой комисар или говорител на комисар няма може да се изявява публично, по която и да било тема".

Реакцията на Берлускони идва, след като говорителят на ЕК Денис Абът съобщи в отговор на журналистически въпрос, че ЕК е поискала Италия да даде обяснения за решението да изпрати обратно към Либия кораб със 70 бежанци. Този коментар веднага бе качен като водеща новина в сайтовете на италианските вестници "Стампа", "Република", "Корере дела Сера".

Берлускони смята, че изказванията на говорителите на ЕК редовно се използват от италианската опозиция срещу него. "Това е неприемливо", посочи Берлускони и добави, че ако говорителите продължат да се държат като през последните три години, трябва да бъдат уволнени.

Лидерът на социалистите в ЕП призова председателя на ЕК Барозу да реагира незабавно и лично срещу това посегателство срещу европейските институции.

"Берлускони не трябва и да си помисля да каже, че ЕС не трябва да говори. Европа има повече от болезнен опит с това да мълчи", посочи Шулц.

Споделяне

Още от Свят