Берлускони заяви, че е готов да се оттегли, ако Монти се кандидатира

Силвио Берлускони

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони заяви, че е готов да се оттегли от битката за следващия премиерски мандат, ако настоящият премиер Марио Монти се кандидатира на следващите парламентарни избори, предаде Франс прес.

"Ако Монти е кандидат да бъде лидер на десноцентристите, аз ще направя стъпка назад и ще се занимавам само с моята партия", заяви Берлускони по време на представяне на книга на неговия приятел и телевизионен водещ Бруно Веспа.

"За момента съм кандидат за палата Киджи /министерския съвет/, но моите стъпки напред или назад ще зависят от това как ще се развият нещата", заяви Берлускони.

Той изрази съмнение, че Монти ще се съгласи да бъде издигнат от някоя партия, но изрази предположение, че той би могъл да приеме да оглави обединение на умерените в Италия.

В последните дни Берлускони разкритикува остро постигнатото от кабинета на Монти. После партията му оттегли подкрепата си за правителството и застави Монти да обещае, че ще подаде оставка след приемането на бюджета в италианския парламент. Сега новото изказване на Берлускони породи объркване и смут в Италия.

Берлускони все пак уточни, че е предложил на Монти лидерска роля, но той е отказал.

"Но ако той промени мнението си, няма да има никакъв проблем да оттегля кандидатурата си. Мога да приема да бъда координатор на десноцентристите или дори да не бъда нищо, а само лидер на моето движение", каза Берлускони.

Той увери, че няма никакви амбиции да се върне отново в палата Киджи и подчерта, че е счупил рекордите по дълголетие на върховете на властта.

В събота обаче Берлускони обяви, че ще се върне в битката за нов премиерски мандат, който ще бъде шести за него. Но още тогава той подчерта, че го прави по настояване на свои привърженици.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят