Бермудските власти искат да ликвидират свързани с Путин компании

Властите на Бермудските острови възнамеряват да ликвидират девет компании, притежаващи активи на руски телекомуникационни компании за милиарди долари. Това се прави в опит да се защити репутацията на Бермудите като водещ финансов център, съобщава във вторник “Файненшъл таймс”.

Юридическите действия срещу компаниите, които се свързват с приближени на Владимир Путин, могат да хвърлят повече светлина върху тъмните сделки около мащабната приватизация от епохата на Борис Елцин, в резултат на които много държавни предприятия се оказаха в ръцете на офшорни компании. 

Миналата седмица правителството на Бермудските острови обяви, че смята да подаде заявление за закриване на фонда Ipoc International Growth Fund и още осем свързани с него компании, съвместно притежаващи голяма част от руската телекомуникационна компания “Мегафон” и други активи.

Ipoc, който е учреден през 2000 г., беше въвлечен в продължителен спор с конгломерата на Михаил Фридман Alfa Group по повод 25-процентния дял акции на Alfa Group в “Мегафон”.

През май м.г. арбитражен съд в Цюрих забеляза, че единственият бенефициент на фонда, чийто активи са придобити при приватизацията от 1990-те, е високопоставен руски чиновник, отговарящ за телекомуникациите. Съдът заключи, че въпреки заявленията на Ipoc, негов собственик не е датският юрист Джефри Галмонд. 

В редица юридическия действия против Ipoc се чу името на чиновника – това е Леонид Рейман, министър на телекомуникациите на Руската федерация и съратник на Владимир Путин. Рейман отрича това, а постоянният прессекретар на Ipoc в Лондон не отговаря на този въпрос.

Заявлението на бермудското правителство ще бъде разгледано от Върховния съд на островите на 27 април. В заявлението, подадено от финансовото министерство, се казва, че тези действия са били предприети във връзка с борбата срещу “видими нарушения на законите и нормативните актове”. В документа се посочва още, че правителството установява връзка с други юрисдикции и че част от въпросите са били предадени на следователите от бермудската полиция.

Акцията бе предшествана от все още засекретения отчет на одиторската компания KPMG за дейността на Ipoc. Отчетът бе подготвян 2 години.

Бермудските острови, които са известен финансов център, станаха обект на засилено внимание от страна на американските власти като място, където са базирани много американски хедж фондове и презастрахователни компании.

Заведеното дело едва ли ще завърши бързо, отчитайки възможността за обжалване. Но ако заявлението за ликвидиране на фирмите бъде прието, възниква въпросът за бъдещето на активите на Ipoc. Обикновено активите се поделят между акционерите, след като бъдат удовлетворени претенциите на кредиторите. В този случай обаче въпросът за собствеността е спорен.

Споделяне

Още от Бизнес