Бернар Казньов е новият френски премиер

Манюел Валс очаквано напусна и влезе в надпревата за кандидат-президент на социалистите

Бернар Казньов
Френският президент Франсоа Оланд назначи за нов премиер досегашния министър на вътрешните работи Бернар Казньов, съобщиха световните агенции. 
 
Казньов ще замени на поста Манюел Валс, който подаде оставка, за да се включи в надпреварата за президентските избори във Франция напролет.
 
Новият френски премиер, на 53 години, бе вътрешен министър от 2014 г. и успя да се справи с реакцията на смъртоносните атентати, извършени от джихадисти в страната миналата и тази година, отбелязва Франс прес. На негово място пък ще бъде назначен лидерът на френските социалисти в долната камара на парламента Брюно льо Ру.
 
Новият премиер Казньов е един от най-приближените хора на Оланд. След идването на президента социалист на власт през 2012 г., той заемаше редица постове в правителството, включително на държавен секретар по европейските въпроси, а след това - за бюджета.
 
Казньов "е силна личност, с опит в държавните дела", заяви източник от обкръжението на Оланд, цитиран от Ройтерс.
 
Валс подаде оставка като премиер на Франция, за да се включи в борбата за номинацията на управляващите социалисти за президентските избори в страната, чийто първи тур е насрочен за април, а евентуалният балотаж - за май. Първичните избори на партията на Оланд ще бъдат произведени през януари.
 
"Да, дойде времето да поема по-сериозен ангажимент. Държавността ме наведе на решението, че вече не мога да съм премиер и в същото време кандидат. Затова със съгласието на президента на републиката ще се оттегля от поста си, защото искам да предложа на френския народ път към пълната свобода", заяви Валс. 
 
Миналата седмица непопулярният френски президент Оланд обяви, че няма да се бори за преизбиране, откривайки пътя пред премиера.
 
Според социологическите допитвания той е фаворит сред осемте кандидати, които ще се явят на първичните избори на социалистите през януари, но няма шансове на самите президентски избори срещу консерватора Франсоа Фийон и националистката Марин льо Пен.
 
Според проучване на Ифоп-Фидюсиал, публикувано във вторник, кандидатът на основната опозиционна сила във Франция, консервативната партия "Републиканците", Франсоа Фийон ще победи лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен на втория тур на президентските избори догодина, съобщи Ройтерс.
 
Анкетата, проведена в периода 28 ноември - 3 декември, отрежда убедителна победа на Фийон срещу Льо Пен на балотажа с 65 срещу 35 процента.
 
Според допитването никой кандидат на управляващите социалисти няма да се класира по-напред от пето място на първия тур. 
 
Анкетата отрежда трето място на независимия Еманюел Макрон, бивш министър на икономиката в правителството на президента Оланд. Макрон би победил Льо Пен на хипотетичния балотаж с 62 срещу 38 процента.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?