Бернската конвенция проверява проекти за вятърни перки по морето

Бернската конвенция проверява проекти за вятърни перки по морето

Мисия на Бернската конвенция и представители на Споразумението за опазване на афро-евразийските водолюбиви птици (AEWA) към Бонската конвенция пристига в сряда в България за проверка на проектите за изграждане на ветрогенераторни паркове край Калиакра и Балчик. Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Посещението ще продължи до 23 юни и представителите на Бернската конвенция ще се срещнат с експерти от Министерството на околната среда и водите и заинтересовани страни, както и природозащитни организации.

Проектите, които ще се проверяват, засягат интензивния прелетен път на птиците Виа Понтика, По Българското Черноморско крайбрежие прелитат 78 на сто от всички бели щъркели в Европа, цялата европейска популация на розовия пеликан, хиляди грабливи, водолюбиви и пойни птици. Разполагането на вятърните перки може да доведе до намаляването и дори до изчезването на тези ценни видове, посочват от БДЗП.

От екоорганизацията припомнят, че на 30 ноември 2006 г. Бернската конвенция е отворила нов наказателен файл за България, тъй като правителството не изпълнява ангажиментите си към конвенцията да опазва местообитанията на прелетните птици.

Целта на мисията е да се направи независима оценка на ситуацията и да не допусне строителство на ветроенерийни паркове в рисковите за птиците райони. От Бернската конвенция ще осигурят пълни и качествени екологични оценки на инвестиционните намерения, ще искат също така да се подложи на стратегическа екологична оценка Стратегия за използване на алтернативни източници на енергия в България, за да се предотвратят в бъдеще появата на подобни конфликти.

По конституция, конвенциите имат превес над националното законодателство, ако са налице противоречия, допълват от БДЗП.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?