Берти Фогтс се натиска за селекционер на „лъвовете”

Берти Фогтс се натиска за селекционер на „лъвовете”

Популярният футболен специалист и някогашен световен шампион Берти Фогтс иска да поеме българския национален отбор. Промоутърите за Източна Европа на германеца са изпратили във вторник сутринта офертата му до БФС. В нея е посочено, че ако Борислав Михайлов и останалите шефове в родния футбол са съгласни, сегашният селекционер на Нигерия ще заработи за България.

Постът на  национален треньор остана вакантен, след като „модерният ляв”, популярен и като „камата” Христо Стоичков заряза българската „каруца в калта” и запретна ръкави да „вади” от там тази на испанския Селта Виго. Прочулият страната си надлъж и нашир  Стоичков абдикира в средата на квалификациите за Евро'2008, което принуди управата на футболния съюз да се обърнат за помощ към наставника на шампионите от Левски – Станимир Стоилов.

Мъри успя да промени обстановката в отбора и да спечели жизнено важни шест точки срещу отбора на Беларус. „Синият” наставник обаче предпочете да остане верен на клуба си и независимо от многото кандърми се оттегли от националния отбор след двата  мача срещу бившата съветска република. 

За треньор на държавния отбор напоследък усилено се спряга  Димитър Пенев, който изведе България до четвърто място в света през 1994 г., но неговата кандидатура на този етап изглежда повече като медийна спекулация, успешно подклаждана и от към Борисовата градина.  Преди това за поста бе гласен Красимир Балъков, който предпочете да не да поеме наследството на стария си познайник Стоичков.      

Дали от БФС ще се бръкнат на дълбоко, за да извадят пари за наставник на националния отбор от чужбина е под съмнение, но не и невъзможно. В крайна сметка от футболните среди често чуваме заученото: „Правим всичко за България”. 

Изглежда Берти Фогтс държи час по-скоро до напусне размирната африканска държава, особено след инцидента с нападателя на английския Нюкясъл Обафеми Мартинс. Наскоро по футболиста бе открита стрелба от маскирани мъже, докато зареждал мерцедеса си на бензиностанция в близост до столицата Лагос. Мартинс остана невредим, но негов спътник бе ранен в главата.

Като футболист Берти Фогтс става световен шампион с ФРГ през 1974 година, когато на финала на Олимпийския стадион в Мюнхен отборът му се налага на Холандия с 2:1. Тогава във финалния мач "железният защитник" Берти Фогтс успя да неутрализира "летящия холандец" Йохан Кройф и според много специалисти е с най-големи заслуги за спечелването на Златната купа.

На Мондиала през 1990-та година Фогтс бе помощник на Франц Бекенбауер в националния отбор,  а след като спечели титлата Бекенбауер подаде оставка и за национален селекционер на Германия бе назначен помощникът му. През 1996 година Германия стана европейски шампион под ръководството на Фогтс.

Споделяне

Още от България