"Беше абсолютна грешка освобождаването на атентатора над Локърби"

Освобождаването през 2009 г. на либиеца Абделбасет ал Меграхи, който бе осъден за атентата над Локърби, беше абсолютна грешка, заяви британският премиер Дейвид Камерън, преди да замине на първото си официално посещение в САЩ, предаде Франс прес в понеделник.

На въпрос на ББС нюз за евентуален натиск от британския петролен гигант Би Пи (с предишно име "Бритиш петролеъм" - б. р.) за освобождаването на Меграхи Камерън отвърна: "Не знам какво е правила Би Пи. Не отговарям за Би Пи".

"Това, което знам, е, че като лидер на опозицията бях пределно ясен. Казах, че освобождаването на Меграхи е абсолютна грешка", припомни Камерън, който във вторник ще разговаря с президента Барак Обама в Белия дом.

"Меграхи бе осъден за най-масовото убийство в британската история. Не видях никакъв аргумент, който да оправдава пускането му на свобода. Казах това преди година, когато ни се съобщи, че му остават само три месеца живот", заяви още Камерън.

През 2001 г. Меграхи бе осъден за бомбения атентат през 1988 г. срещу самолет Боинг 747 над шотландското селище Локърби, в който загинаха 270 души.

Шотландското правосъдие предизвика гнева на САЩ като го освободи през 2009 г. с аргумента, че той страда от рак в терминален стадий. През юли обаче лекарят, който бе предрекъл на Меграхи три месеца живот заяви, че той би могъл да живее още 10 или повече години.

През септември 2009 г. вестник "Таймс" писа, че Би Пи е водила кампания пред британския правосъден министър Джак Стро през 2007 г. за освобождаване на Меграхи с надеждата да запази договор за добив на петрол в либийски териториални води.

В писмо до държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън вчера британският външен министър Уилям Хейг я увери, че не съществува връзка между Би Пи и освобождаването на Меграхи.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?