"БЕТА" очаква да й върнат лиценза за търговия със спецпродукция

Завод "БЕТА" в Червен Бряг прави постъпки да си възвърне лиценза за търговия и износ на специална продукция, съобщи на брифинг днес Руслан Иванов, изпълнителен директор на завода.

Дружеството е произвеждало основно лекобронирани транспортьори и самоходни артилерийски гаубици "Гвоздика" за бившите соцстрани. Сега 90 % от продукцията му е с гражданско предназначение - карове, кранове, противопожарни машини, компоненти за каростроене, лагери и други части.

Лицензът за търговия и износ със спецпродукция на "БЕТА" бе отнет преди една година от междуведомствения съвет по въпросите на военно-промишления комплекс. Според Руслан Иванов това е станало без конкретни мотиви, нанесени са щети върху бизнеса и доброто име на дружеството. Той добави, че във връзка с искането за възстановяване на лиценза им текат проверки на Националната служба "Сигурност" и по линия на защитата на класифицирана информация. Иванов очаква до месец междуведомственият съвет да излезе с положително становище и "БЕТА" отново да получи лиценз с едногодишен срок.

Дружеството, което този месец чества 30 години от създаването си, бе приватизирано през 1999 г. от работническо-мениджърското дружество "БЕТА 99". През последните четири години "БЕТА" отчита годишно по 15% ръст в продажбите, над 3,6 млн.долара са вложените инвестиции. Компанията реализира мащабна програма за конверсия на военното производство и в момента изнася гражданска продукция в повече от 40 държави. Оборотът ѝ за 2002 г. е около 30 млн.лв.

На брифинга бе съобщено за най-новото производство в "БЕТА" - високотехнологичен самоиздигащ се строителен кран БЕКО, патентован в САЩ през 1998 г., който българската фирма продава в Италия, Франция и Швейцария.

От ръководството изброиха и западни компании - партньори на "БЕТА" в осъществяването на различни съвместни проекти - датската Dan Truck A/S, австрийската PALFINGER, френската TIM, италианската Comedil, германските Global Davit GmbH, Bilfinger&Berger и Unheinrich.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?