Бетина Жотева е новият председател на СЕМ

Бетина Жотева е новият председател на СЕМ

Бетина Жотева бе избрана за председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). Досегашният председател на регулаторния орган София Владимирова не се е кандидатирала за нов мандат. Решението Жотева да заеме поста бе взето на заседание на медийния регулатор в петък, като изборът беше единствена точка в дневния ред.

Жотева е била единствен кандидат и е избрана с 3 гласа "за" (Галина Георгиева и София Владимирова, които са от парламентарната квота и са издигнати от ГЕРБ, както и самата Жотева). При гласуването са се въздържали Ивелина Димитрова (от президентската квота, избрана от Румен Радев) и Розита Еленова (парламентарна квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки). Димитрова мотивирала решението си с това, че не познава Жотева като мениджър. Еленова пък обяснила, че не знае дали новият председател ще се справи с административната работа.

Еленова и Жотева имаха сериозни пререкания миналата година. През август на заседание на регулатора се стигна до скандал между двете. Еленова обвини Жотева, че е редактирала свои думи в протокол от заседание, а Жотева отвърна, че Еленова е неподготвена и "говори абсолютни глупости".

По закон председателят на СЕМ се избира за срок от една година и може да бъде преизбиран. Жотева встъпва в длъжност на 9 май, когато изтича мандата на Владимирова като председател.

Жотева е член на СЕМ от май 2016 година, въпреки че беше избрана за поста година по-рано. Причината за това беше, че и парламентът трябваше да избере нов член и решението на депутатите и указът на президента за назначаване на член на СЕМ трябваше да влязат в сила едновременно. Тя е от президентската квота в регулатора и е предложение на тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Година след влизането ѝ в СЕМ, около Жотева избухва скандал. През 2017 година журналистката Къдринка Къдринова обяви на заседание на медийната комисия в парламента, че има информация, че Жотева е казала пред поланици, че външният министър Екатерина Захариева е за закриването на радио "България". От запис се разбра, че Жотева ѝ е отговорила "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става". Тогава Жотева призна, че го е казала, но определи думите на Къдринова като фалшива новина и активно мероприятие.

Малко след това БСП поиска оставката ѝ от медийния регулатор, но тя не напусна поста си.

Преди да влезе в СЕМ Жотева беше говорител на МВнР. Била е пиар на двама министри - на икономиката и енергетиката и на регионалното развитие в двата служебни кабинета, назначени от президента Плевнелиев през 2013 и 2014 г.

Жотева има дългогодишен опит като журналист. През 1990 г. започва работа като водещ новини и международен редакто. По-късно става специален кореспондент на БНТ в Белград. Работила е и като кореспондент на в. "Труд" в Брюксел.

София Владимирова, която досега беше председател на СЕМ, заемаше поста в продължение на 3 години. Тя започна работа в регулатора през април 2016 г. Тя започва кариерата си в Българското национално радио (БНР), програма "Христо Ботев". Повече от десет години е репортер и сценарист, участва в творческите процеси, свързани с подготовката и създаването на много телевизионни продукции. Сред тях са предаванията "Сблъсък", "10-те най", "Мюзик айдъл", "Рекламна пауза" и др.Има опит като сценарист и пиар на бившия външен министър на ГЕРБ Румяна Желева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?