Бетоновоз в Свeти Влас уби шотландска туристка и рани съпруга й

Бетоновоз в Свeти Влас уби шотландска туристка и рани съпруга й

Бетоновоз уби на място 64-годишната шотландка Розмари Кодбърн на входа на черноморския курорт Свети Влас. Инцидентът е станал към 21.00 часа в четвъртък. Съпругът ѝ Джеймс Кодбърн (56 г.) е ранен без опасност за живота и се намира в бургаската болница заедно с шофьора на тежкотоварното возило - Радко Радков. Той е в шок и няма сериозни наранявания.

Чужденците се прибирали в апартамента си, когато тежката машина връхлетяла върху тях.

Въпреки че в курорта е забранено строителството през летния сезон, то продължава да се извършва незаконно, предимно нощем.

По информация на полицията шофьорът на бетоновоза не спрял на контролния пункт на входа на курорта, който уж не пропуска вътре да влизат тежки машини. В опита си да избяга от полицаите, шофьорът загубил контрол над камиона, който се врязва в крайпътна сграда и се преобръща, като убива туристката и ранява съпруга ѝ.

До късно през нощта автокран, изпратен на мястото на инцидента от "Гражданска защита", не успя да изтегли машината.

Часове по-късно от регионалното министерство и подчинената му Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) съобщиха, че е "разпоредена проверка по случая".

Тя пък е установила, че 60-тонната машина, премазала жената, е собственост на бургаската фирма "Домостроене". Бетоновозът е бил нает от бургаската строителна фирма "Евробилдинг Инженеринг", собственик на футболен клуб "Нефтохимик" и изпълнител на редица мащабни строителни проекти. Обектът ѝ е на 150 м от мястото на инцидента.

Единият от шефовете на "Евробилдинг Инженеринг" - Николай Баев - заяви пред БНР, че строителството на обекта във Влас е спряно и не знае кой е разпоредил доставката на бетона.

"Не мога да кажа в момента защо е пътувал бетоновозът, това ще се изясни в хода на разследването", каза Баев. "Това дали сме отговорни или не, ще го решат компетентните органи. Никой не бяга от отговорност. Не сме отказали съдействие досега", допълни Баев.

По думите му, ако на обекта на фирмата е имало строители, то е било "инцидентно" и това тепърва щяло да се установява.

Справка в сайта на строителната компания сочи, че в момента тя изгражда луксозния ваканционен комплекс "Марина Парк" с 58 апартамента и пусков срок края на октомври тази година. Апартаменти в комплекса се продават от големите агенции за недвижими имоти.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?