Без 10-процентен буфер за министерствата

Без 10-процентен буфер за министерствата

В държавния бюджет за следващата година няма да има буфер от 10%, както бе заложено в тазгодишния бюджет, но за сметка на това планираните за министерствата средства ще са реални и те ще могат да се разполагат с тях както смятат за разумно, съобщи в сряда вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, след като правителството прие на заседанието си проектодокумента.

В четвъртък Дянков ще внесе проектобюджета в Народното събрание. Той отказа да посочи някои от основните параметри в него, защото до последния момент, включително и на заседанието на министрите, са били променяни някои числа. Министърът обясни, че въпреки че е бил одобрен с гласовете на всичките му колеги, никой ръководител на министерство не е останал доволен с изключение на министрите на спорта и на екологията, които получавали повече пари спрямо тази година.

Разпределението на средствата е направено на базата на реалното изпълнение на бюджета за тази година, а не спрямо разписаните на хартия, обясни Дянков, като повтори, че тазгодишните държавни сметки са правени при прогнозен ръст от 4.7% и фактически спад от около 6%, която отваря огромна дупка между заложено и реално. От записани в сметките за тази година приходи от 35.6 млрд. лв. 6 млрд. лв. липсват.

Като пример за изскачащи непрекъснато липси или неотложни плащания министърът на земеделието Мирослав Найденов посочи, че неговото ведомство трябва да даде 30 млн. лв., за да покрие неползвани отпуски на служители. Някои от тях имали по стотина дни, а директорът на дирекцията за борба с градушките – 220 дни, които струват на министерството 18 хил. лв. Найденов допълни, че премиерът е разпоредил проверка във всички министерства за неползваните отпуски, а правосъдният министър Маргарита Попова ще уточни законно ли е натрупването с години на отпуски и какъв е лимитът за изплащането им.

Дянков даде картинния пример как сегашният бюджет прилича на голяма картонена кутия за пица, в която няма нищо, а проектът на бюджет за догодина – на малка кутия, в която обаче има реална пица, макар и с по-скромна гарнитура отгоре.

След 15 юни, ако видим, че икономиката се стабилизира и има повече приходи, може да се увеличат и разходите, обясни Дянков.

Приоритетите в бюджета за догодина са здравеопазване, но с реформи, вътрешен ред и сигурност, екология и инфраструктура.

Бюджетът е планиран да е балансиран, защото страната е във валутен борд и първото условие за доброто функциониране на борда е държавата да е с балансиран бюджет или да има излишък. Той даде пример с балтийските държави, където има системи на валутен борд или на фиксиран курс на националната валута. Допуснатият "управляем" дефицит е станал неконтролиран и държавите са изпаднали в тежко положение. С този довод не е било прието предложението на КНСБ да се заложи дефицит от 1.7%.

С този бюджет ние можем да кандидатстваме за включване във валутния механизъм ЕРМ ІІ, допълни още Дянков.

Балансираният бюджет е и стимул за икономиката, защото финансовият ресурс става по-евтин вследствие на стабилния фиск. Намалението на осигурителната тежест и съкращаването на администрацията също са фактори, които ще работят в полза на бизнеса.

В отговор на журналистически въпроси Дянков обясни, че недостигът на парите за общините ще се попълва от местните данъци. Той каза, че по принцип няма против част от доходните данъци да остават в общините, както те предлагат, но законовото и техническото обезпечаване на това предложение ще отнеме няколко месеца.

Споделяне

Още от Бизнес