Без бой Станишев беше преизбран за лидер на европейските социалисти

Евросоциалистите избраха нов президиум, Кристиан Вигенин влезе в него

Без конкуренция бившият премиер Сергей Станишев беше преизбран за лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и ще я ръководи и през следващите две години и половина, предадоха агенциите.

Конгресът на ПЕС се проведе в унгарската столица Будапеща, като мястото не е избрано случайно. Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято партия е част от ЕНП – основният противник на ПЕС в ЕС, е често критикуван от Европейския съюз заради национализма, диктаторските си методи, с които ограничи свободата на словото и постави под изпитание демокрацията в страната.

"Тук сме, за да подкрепим унгарските социалисти в тяхната битка за отстояване на европейските и социалдемократическите ценности. Знаем колко е трудно", каза в словото си пред делегатите на конгреса Станишев. В речта си той попита дали може да сме безразлични, когато в Европа има "авторитарни режими, като в Унгария".

Новият, стар лидер на ПЕС лансира и две нови идеи свързани с Европа. По примера на "младежката гаранция" да бъде създадена и "детска гаранция", която да се финансира от европейските фондове, както и индекс на демокрацията в ЕС.

Предложи още създаването на "съвет на мъдреците" на ПЕС, в който да влязат "значими фигури от европейското ляво семейство", както и координационен политически борд с участието на левите лидери в управлението на ЕС.

В последния ден от тридневния конгрес на ПЕС беше избрано ново ръководство. Бившият външен министър Кристиян Вигенин стана член на президиума от България.

За генерален секретар на партията беше преизбран Аким Пост. За вицепрезиденти на ПЕС бяха избрани: Катрин Йемтин от Швеция, Джен Роял от Великобритания, Катерина Неведалова от Словакия, Жан Кристоф Камбаделис от Франция.

Марая Лафебер, Джакомо Филибек и Янек Поле бяха преизбрани за заместник-главни секретари.

Победител без битка

На практика Сергей Станишев беше преизбран на поста лидер на втората по големина партия в Европа без битка, след като единственият му конкурент – испанецът Eнрике Барон Креспо оттегли кандидатурата си, минути преди гласуването.

Бившият транспортен министър на Испания обяви, че е решил да не се бори за поста, след като от разговорите преди конгреса е  усетил огромната подкрепа за досегашния лидер.

Кандидатурата на Креспо се тълкуваше като отчаян ход от страна на испанската левица, която е в криза след възхода на лявоцентристката партия "Подемос".

В речта си пред делегатите Станишев обяви, че е направил открита и прозрачна кампания за преизбирането му като президент в интернет и в социалните мрежи. "Изключително съм благодарен на онези 150 000 граждани на Европа, които посетиха моята уеб страница, както и на близо 46 000 свои последователи във Фейсбук", каза Станишев. 

Той отбеляза, че съдбата е била благосклонна към него. "На 35 г. бях избран за лидер на партията си и я водих цели 13 години. На 39 г. станах най-младият премиер в Европейския съвет. Присъединих страната си към ЕС и моето правителство докара рекордни инвестиции и икономически растеж за България, и увеличи значително доходите на хората. На 45 години станах първият източноевропеец, който застана начело на европейското ляво семейство. Лично аз израстнах като политик през тези години. Благодаря на моята партия – БСП – за номинацията! Благодаря на ПЕС за доверието и невероятната възможност да участвам във формирането на голямата европейската политика", каза Станишев пред делегатите на ПЕС.

Минути след изборът му в страницата си във "Фейсбук" председателят на БСП Михаил Миков обяви, че изборът е важен, защото българин ще води социалистическа и социалдемократическа Европа във времена на големи изпитания за левицата. "Човек с политическия опит и волята на Сергей може да изпълни тази своя отговорност по правилния начин", написа лидерът на БСП.

Новите идеи - детска гаранция и индекс на демокрацията в ЕС

Новият, стар лидер на ПЕС лансира и две нови идеи. Едната е създаване на нова инициатива "детска гаранция". По примера на "младежката гаранция", която се финансира от Европейския социален фонд, може да бъдат отделени средства за борба с детската бедност, за детско здравеопазване и образование, за удължаване на периода на платеното майчинство, посочи Станишев. Той даде за пример България, където по време на неговото управление 2005 - 2009 г.  платеното майчинство беше 2 години.

Другата инициатива на Станишев е индекса за демокрацията в ЕС, който ще мери дали държавите-членки съблюдават общите ценности на ЕС и дали зачитат основните права. Това е нужно, за да защитим европейските граждани и демокрацията, каза лидерът на ПЕС.

Целта, която постави Станишев пред делегатите е спечелването на следващите европейски избори и поемане на "политическото кормило на Европа". За това новият лидер на ПЕС предложи създаването на "съвет на мъдреците" по негови думи и координационен политически борд.

"За да сме убедителни пред хората и да спечелим тяхното доверие искам да инициирам създаването на Консултативен обществен съвет към ПЕС", каза Станишев. В него той ще покани "уважавани и значими фигури от европейското ляво семейство", ще разчита и на Фондацията за европейски прогресивни изследвания (FEPS), както и на парламентарната група на социалистите и демократите.

За да засили координацията на ПЕС на европейско ниво и за да бъдат преодолени "изкуствените граници" между различните звена и организации в партията, Станишев предложи и формирането на политически координационен съвет към ПЕС. В него ще участват председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, председателят на парламентарната група на социалистите и демократите, левите комисари и лидерите на партии, президентите на ПЕС-Жени, на Фондацията, на младежката организация (YES), представителите в Комитета на регионите и другите асоциирани организации.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?