Без България на "Евровизия 2019" заради икономии в БНТ

Без България на "Евровизия 2019" заради икономии в БНТ

България няма да участва със свой представител в следващото издание на международния песенен конкурс "Евровизия“ през май 2019 г., в Тел Авив, след като с цел икономии управителният съвет на Българската национална телевизия е решил обществената медия да не се включи 

От БНТ посочиха, че това решение е част от мерките, които ръководството на телевизиятае  предприело за оптимизиране на разходите си.

Телевизията посочва, че макар в последните две години да е била подпомагана и финансово от продуцентски компании и професионални екипи за участието си в "Евровизия", разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса, значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи.

От БНТ посочват още, че освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите участнички в конкурса си поделят и част от разходите за самото му провеждане, което тази година е струвало 5.3 млн. евро.

В тазгодишното издание на конкурса, провело се в португалската столица Лисабон, българската група "Екуинокс" (Equinox) получи само 166 точки за изпълнението на песента "Кости" (Bones) и остана на 14-о място.

Най-доброто постижение на страната ни е от 2017 г., когато 17-годишният Кристиан Костов остана втори с песента си "Красива бъркотия", получила 615 точки.

В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 73 компании от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори взема своето независимо решение за участие в конкурса за всяко отделно издание, посочват от БНТ.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?