Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Без да е оторизирана, НЕК задължи България да изгражда АЕЦ "Белене"

404 коментара
Без да е оторизирана, НЕК задължи България да изгражда АЕЦ "Белене"

В нарушение на правомощията си директорът на държавната Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов е подписал обвързваща клауза с руската "Атомстройекспорт", според която до 1 юни 2011 г. да се подпише окончателно споразумение за изграждането на АЕЦ "Белене".

Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков във вторник, малко след като НЕК обяви, че е подписан нов договор за удължаване на срока за работата по проекта "Белене".

Първанов е уволнен, а премиерът е информиран за случилото се, каза Трайков. Той допълни, че ДАНС ще се заеме със случая защо Първанов е превишил правомощията си.

Разигралият се абсурд хвърля светлина върху всички вътрешни конфликти и скрити машинации около проекта "Белене". Ако демонстрираната от министър Трайков изненада е истинска, това означава, че той е изолиран от преговорите и на практика няма контрол върху решенията на Българския енергиен холднинг (БЕХ), която е собственик на НЕК.

На 31 март от НЕК съобщиха, че преговарят с"Атомстройекспорт“ (АСЕ) за подписването на документ за удължавана на времето за вземане на финалното решение за ядрения строеж, но за да се парафира такова споразумение, то трябва да бъде одобрено от БЕХ.

В понеделник, 4 април, руската държавна агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че НЕК и АСЕ не могат да се споразумеят и никоя от двете страни не е готова на компромиси. От съобщението на НЕК във вторник не става ясно как е постигнат пробив в преговорите.

"Грубо излизане от дадения мандат"

"Преговорите с руската страна са приключили днес. Подписани са два документа. Единият е меморандум, който дава на двете страни три месеца, в които да направят допълнителни изследвания по отношение на критериите за безопасност. И това е добре. Второто обаче – Допълнение 12, което задължава страната ни до два месеца да подпише окончателен договор с обвързващи клаузи и което от гледна точка на г-н Първанов, който го е подписал, означава грубо излизане от дадения му мандат за преговори и за мен показва, че очевидно в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят. Затова освобождавам г-н Първанов от длъжността, натоварвам БЕХ да оформи такова решение и продължаваме да работим, в рамките, които имаме", каза Трайков на спешно свикан брифинг в икономическото министерство.

Въпреки уволнението на Първанов, обаче, подписаният от него договор остава в сила и страната ни отсега нататък ще трябва да действа в рамките на това, което е подписано днес, добави министърът.

Такова действие е нищожно и невалидно, ако не е взето по правилата на Търговския закон и публичния устав, коментира по-късно Георги Миков, бивш директор на НЕК, по повод създалата се ситуация. Той уточни, че директорът изпълнява решенията на Съвета на директорите и на висшестоящите органи за управление и всичко опира до прилагане на този закон за управление на дружеството.

Представител на "Росатом", цитиран от РИА Новости, е заявил, че с подписания документ "страните се задължават до 1 юни да подпишат EPC (engineering, procurement, construction)-контракт за изграждането на "Белене" и по такъв начин по-нататъшното изграждане на централата ще става в рамките на пълноценен документ.

Съгласно подписания документ, на 1 юни 2011 г. България се задължава да парафира окончателен договор за изграждане на АЕЦ "Белене" без да са ясни критериите за безопасност, какви допълнителни разходи биха означавали те и без да е договорена цена, обясни Трайков.

Премиерът е информиран за случилото се, каза министърът и заяви, че сега отива при него, "за да разговаряме какви са вариантите ни".

"В Допълнение 12 се казва, че страните правно обвързано се задължават до 1 юни да се договорят за цената. Това само по себе си е безсмислено и е глупост, защото ако на тази дата не сме се разбрали – кой е виновен? Коя от двете договарящи страни е виновна, че не сме се разбрали? Така че това е документ, на който на г-н Първанов му беше изрично забранено да подписва. Беше съгласуван друг текст, а днес той е подписал документа с текста във версията, която беше забранено да подписва", каза Трайков.

Той допълни, че ще помоли Бойко Борисов да натовари ДАНС да провери дали има надхвърляне на отговорности, с каква мотивировка е действано и дали от това произтича някаква заплаха за националните ни интереси.

На въпрос, ако не се договорим в срок за цената, какви ще са последствията за България, има ли неустойки и кой ще ги плаща, Трайков отговори: "Това е въпрос, който предстои да бъде анализиран. Обстановката, в която се оказахме, е всичко друго, но не е и нормална".

Министърът уточни, че тепърва ще реши кой ще поеме поста на Красимир Първанов.

"Май стана много голяма беля"

Красимир Първанов е бил предупреден, че ще бъде уволнен като директор на НЕК, ако подпише меморандума за АЕЦ "Белене”, който Русия иска. Това означава, че е оказан много сериозен натиск, което показва, че националната сигурност на България е заплашена и е пробита, коментира Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция и председател на икономическата комисия в НС.

Той добави, че не е виждал подписаните документи, но вероятно те правят проекта "Белене” необратим. Тоест, днес май стана много голяма беля, една от големите бели в историята на България, смята Мартин Димитров.

Шефът на НЕК може да е бил упълномощен от премиера Борисов

В първи коментар на събитията бившият енергиен министър Петър Димитров (БСП) заяви, че шефът на НЕК може да е получил мандат от премиера Бойко Борисов за подписване на документите с АСЕ. "Не допускам шефът на НЕК на своя глава да излезе извън рамките на закона и дадения му мандат, освен ако не е авантюрист", коментира каза Димитров и добави, че трябва да се изчака реакцията на премиера.

През последните седмици позицията на премиера Борисов беше, че България трябва да строи "Белене", независимо от цената и от поисканото от ЕК преразглеждане на проекта. Паралелно с това Борисов демонстративно скастри икономическия си министър Трайков, който си позволи да критикува публично близкия му приятел Валентин Златев, директор на "Лукойл-България". Междувременно Златев бе "осветен" и като участник в преговорите за АЕЦ "Белене", но не като представител на българското правителство, а на руската корпорация "Росатом".

Ръководството на икономическото министерство бе изолирано не само от преговорите за цените на горивата, но и от тези за "Белене", тъй като не се разбирали с руснаците.

Какво съобщи НЕК

Малко преди НЕК да съобщи за подписаните документи, министър Трайков коментира, че преговорите за АЕЦ "Белене" са в юридически вакуум, защото действието на последното удължаване на споразумението с руската страна изтече на 31 март.

Според разпространеното от държавната електрокомпания съобщение, между НЕК и "Атомстройекспорт" (АСЕ), които са страни по проекта "Белене", на 5 април са подписани меморандум за разбирателство за изграждането на централата и Допълнение 12 към договора за АЕЦ "Белене", с което се отлагат за три месеца всички дейности по строителството. Отлага се и производството на оборудване, което още не е стартирало.

Чрез подписаните документи, които влизат в сила със задна дата – от 31 март - страните удължават действието на споразумението между НЕК и АСЕ до 30 юни 2011 г., съобщиха от НЕК, без да споменават за обвързващата клауза. Основният акцент на работата през следващите три месеца ще бъде разглеждане на документация от водещи европейски ядрени специалисти по сеизмология и радиационна безопасност, за да бъдат уточнени допълнителни условия за безопасността на централата, се казва в съобщението на НЕК.

В случай че международни, европейски или български органи по атомна енергетика представят нови изисквания, свързани с безопасността, двете страни ще положат всички усилия, за да може проектът да отговаря на подобни изисквания, посочват от НЕК.

Срокът на подписаните досега 11 допълнения към основния договор за АЕЦ "Белене" от 29 ноември 2006 г. изтече на 31 март т.г.

Основната цел на руската държавна компания "Росатом", която е собственик на АСЕ, беше София да подпише поредно допълнение към договора за "Белене", което да направи проекта необратим. Това стана ясно още в началото на февруари, когато бе режисирано "изтичане" на вътрешна кореспонденция в "Росатом", съдържаща предложения за отказ от проекта АЕЦ "Белене" и завеждане на съдебен иск срещу българската НЕК.

В първоначалния си вариант допълнение 12 към договора бе за изпълнение на дейностите в периода 2011-2014 г.

Проектът АЕЦ "Белене" е роден с "изначален грях"

Преди да дойде новината от НЕК, министър Трайков коментира пред репортери, че е сигурен, че преговорният екип ще се справи с мандата, даден му от министър-председателя и ще договори тримесечен мораториум при изгодни за страната ни условия.

В тези три месеца ние ще искаме нашата страна да не се натоварва с допълнителни ангажименти, преди да е постигнато споразумение за цената на централата, изтъкна Трайков. Проектът за АЕЦ "Белене" е роден с един "изначален грях" - подписано е споразумение за 673 млн. евро преди да е договорена ескалацията на инфлацията за тях, както и по целия проект, каза Трайков. Ние сме започни да плащаме, нещо се произвежда, но още не е ясна каква е крайната цена, поясни министърът, преди да се разбере, че шефът на НЕК е подписал обвързваща клауза.

Правителството поиска тримесечен мораториум върху проекта "Белене" след ядрената катастрофа в Япония в резултат на опустошителното земетресение на 11 март и заявлението на Европейската комисия, че ще преразгледа положителното си становище за изграждането на руската централа в България. На 16 март говорител на еврокомисаря по енергетиката заяви, че това се налага, тъй като в момента няма инвеститор в проекта и на практика липсва партньор, с който Брюксел да води диалог. Комисар Гюнтер Йотингер, чиято родна Германия побърза да затвори най-старите си атомни централи след аварията в японската "Фукушима-1", поясни, че трябва да се направят допълнителни изследвания за геоложката и техническата безопасност.

От съобщението на НЕК става ясно, че през последните две-три седмици вече е направен "Анализ и обосновка на безопасността на блоковете - от гледна точка на сеизмологията и на природните бедствия - в 600 страници, изготвен от водещи европейски ядрени специалисти". В преговорите с АСЕ е започнало и обсъждането на този анализ, съобщиха от НЕК.

Към момента не е ясно кога могат да започнат преговорите с Брюксел за "Белене" и най-вече с кой инвеститор, при положение, че засега такъв няма. Българското правителство отказва да вложи и лев в централата, но държи да има дял в нея от 51%. Според меморандума от ноември м.г. между НЕК и "Росатом", българската държавна компания държи 51% от проекта, а руската държавна корпорация – 47%. Европейските инвеститори, които "Росатом" успя да привлече, са френската технологична компания "Алтран" (Altran) и финландска "Фортум" (Fortum Corporation), съответно с по 1 процент.

През февруари, когато за пореден път притиснаха София да подпише Допълнение 12 към договора за АЕЦ "Белене", от "Росатом" изтъкнаха, че ако това не стане, "Атомстройекспорт" ще изгуби правни основания за продължаване на работата по проекта и изливането на бетона няма да стане в рамките на 2011 г. Тогава от "Росатом" твърдяха, че това може да повлияе на цената на АСЕ, а инвеститорите да загубят конкурентно предимство, тъй като по план АЕЦ "Белене" трябва да влезе в експлоатация преди другите проекти в региона.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

404 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. tirlik
  #404

  е как,нали една майка ги е раждала

 2. rwbjbvg
  #404
 3. cehvttsl
  #403
 4. N
  #402
 5. БКП-БСП
  #401
 6. REDOVEN 4ITATEL
  #400
 7. стоян
  #399
 8. Карина
  #398
 9. Mia
  #397
 10. ГЕОРГИ
  #396

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.