Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Без да иска Борисов лансира България като център за бежанци

Премиерът се е опитал да издейства европейска помощ заради риска от мигрантско "цунами"

49 коментара
Бойко Борисов, Ангела Меркел и на заден план - преводачката Ева Паунова

Премиерът Бойко Борисов се оказа изгубен в превода, но и в смисъла, с предложението България да е една от т. нар. "горещи точки" за бежанци по външните граници на ЕС. Досега правителството категорично отхвърляше подобна възможност. Конфузът дойде след тиражирано от медиите изказване на германския канцлер Ангела Меркел, че на лидерската среща на ЕС България сама е предложила разкриването на център за регистрация на мигранти на нейна територия.

От последвалите обяснение на Борисов стана ясно, че не е имал предвид това, а покрай обсъждането на европейския план за "горещи точки" (hotspots) за бежанци, се е опитал да осигури европейско финансиране и на България заради риска от мигрантски наплив. Преди заседанието на Европейския съвет той излезе с бомбастичната новина, че "България е заплашена от вълна от над 10 милиона мигранти ", което разбрал от писмо на своя турски колега Ахмед Давутоглу.

Към момента България е второстепенен транзитен маршрут за мигрантите, които се опитват да стигнат до Германия или други страни на север.

Лидерите на ЕС се договориха за предсрочно откриване на центрове за прием на мигранти още през ноември. В т.нар. "горещи точки" ще се снемат пръстови отпечатъци, ще се регистрират пристигащите и ще бъдат задържани там, докато се реши дали имат право на бежански статут. За тази цел се дават 1.3 милиона евро за още персонал на агенциите Фронтекс за гранична охрана, Европол за полицейски обмен на информация и Службата за подкрепа в областта на убежището.

"Имаше широко съгласие, че тези "горещи точки" трябва бързо да бъдат разположени в страните с външни граници за Съюза, като Италия и Гърция, но също България – въпреки че тя не е част от Шенген, има обща граница с Турция", коментира Ангела Меркел.

"Става въпрос за "горещи точки" в Гърция и Италия. България обърна внимание, че също има външна граница с Турция и че също е поставена под голям натиск от бежанската вълна", заяви тя на пресконферецния в сряда вечерта. "Ако България иска да изгради такава "гореща точка", тогава ще получи абсолютно същата подкрепа и абсолютно същата помощ от европейските институции и агенции каквато получават Италия и Гърция", каза още Ангела Меркел.

"Не сме искали да налагаме нищо на България, но България сама каза: "Имаме проблем – защо и ние да не участваме?" , обясни германският канцлер.

Изявлението ѝ предизвика паническа реакция в София, като първо евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова, която е била в ролята на преводачка на Бойко Борисов по време на срещата, съобщи, че няма такова нещо.

Борисов изясни: България и сега е гореща точка

Часове по-късно премиерът Борисов реши да изясни лично въпроса, от което настана още по-голямо объркване. Видимо раздразнен, той изтъкна, че "България и сега е гореща точка" и е поискал от европейските си колеги помощ, каквато се подготвя за Гърция, Италия, Македония, Сърбия, Хърватия и Унгария.

"И в момента има горещи точки на бежанците в България. Кое ви изненада, че това е новината на деня, от всичко, което съм изразил като позиция на срещата? Всеки може да интерпретира една дума, както прецени, или да започне интерпретацията от там, където реши", заяви Борисов.

"Нямам претенции, че съм най-умният и най-знаещият, ако има друго предложение, веднага ще го приема, но това се реалностите на днешния ден", каза той.

"Ние и сега сме гореща точка и затова са страховете на българите, че тази вълна, това цунами, което се движи през Средиземно море, когато всички затварят границите, то ще дойде на нашата граница", продължи Борисов.

Той обясни, че позицията му е била формирана от писмо на турския му колега Ахмет Давутоглу, в което се казвало, че има милиони бежанци в Турция и още 7 млн. потенциални емигранти от Сирия.

"Това писмо формира и моята позиция на Европейския съвет. Фокусът бе изцяло върху Италия и Гърция, но аз извадих картата на България и казах, че ще говорим за география. Нашата сухопътна граница с Турция не е по-малка, ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, в което не сме. Трябва ли да влязат и в България 300000 бежанци, за да свикам извънредна среща и за България?”, каза Борисов.

Той представи и собственото си разбиране за "гореща точка" - "център, по който легалните хора минават през нашите КПП-та".

"Там се взимат пръстови отпечатъци и ги настаняваме в бежански център", обясни той.

Моите предложения услужливо се премълчават

"По време на срещата в Брюксел казах на колегите, че ние вървим след събитията, аз изпитвам тревога от това, което ни предстои. Колкото повече огради се построят, толкова по-трудно те ще преминат в други държави. Преди да стане думата за горещата точка, има няколко предложения, които съм направил и които услужливо се премълчават”, заяви Борисов.

По думите му се е опитал максимално да защити "интереса на страната и хората, поставяйки темите и проблемите точно такива, каквито са, без да противореча на хуманността на България".

Борисов предупреди, че очаква струпаните мигранти в Турция да се опитат да преминат през България, когато времето се влоши.

"Много ясно им казах, че съм длъжен да отчета това, което ми пише турският премиер. Какво би станало, ако тези милиони дойдат на нашата граница. Ако бежанците влязат в държава в ЕС е лесно, но ако влязат в Турция, не можем да ги върнем. Какво ще стане, ако влязат 200 000 бежанци в България? Зададох въпроса - Гърция и Италия ще получат финансови средства, а ние какво ще правим, продължаваме да взимаме от бюджета. Кой ще финансира центровете, как ще ги изградим? Подробно обясних, че по смесените региони имаме и много мюсюлмани, ако вкараш още 100 000-200 000 се променя и религията (?!)… Не да кажете, че Борисов е готов да вземе гореща точка, Борисов и България и сега си имат горещи точки, и сега изградихме бежански лагери, дават ги по телевизиите и те не искат да стоят там. Колкото повече огради се построят, толкова по-трудно те ще преминат в други държави“.

"Преводачката" Паунова: Няма такова нещо

Малко по-рано обаче евродепутатът Ева Паунова, която е превеждала на министър-председателя, каза, че "не е ставало изобщо въпрос за подобно нещо (горещи точки-бел.ред.).

По думите ѝ "горещите точки" щe бъдат разполагани извън територията на страните от ЕС.

Попитана дали по този начин потвърждава, че Ангела Меркел е излъгала, когато е цитирана да казва, че България сама е поискала да има "гореща точка", т.е. разпределителен център за бежанци, Паунова повтори, че не знае да има такава инициатива от наша страна.

Какво е гореща точка?

Т.нар. "горещи точки" ще бъдат част от квотната схема за разселване на бежанците, според която общо около 160 000 души ще бъдат разпределени в страните членки. В центровете, които засега ще бъдат открити в Италия и Гърция, европейски експерти ще регистрират мигрантите и ще преценяват дали да получат бежански статут или да им бъде отказан и в коя европейска страна да бъдат изпратени.

Служители и национални експерти от другите държави от ЕС, командировани от Фронтекс, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Европол, ще помогнат за установяването на самоличността, проверката и регистрирането на мигрантите при влизането им в ЕС.

Те ще работят и по подготовката и организирането на операции за експулсиране на онези, които нямат право да останат в ЕС.

Екипите за съдействие могат да работят единствено в партньорство с националните органи. Сега е от първостепенно значение държавите в ЕС, подложени на натиск, да започнат да прилагат планове за действие до края на седмицата, отбелязва ЕК.

До края на седмицата държавите в ЕС би трябвало да създадат мрежа от служители за връзка за всички заинтересовани местни и национални държавни агенции, така че първите решения за разселването на 66 хиляди мигранти да могат да бъдат изпълнени бързо.

"Центровете ще оценяват кои кандидати за закрила не отговарят на изискванията и подлежат на връщане в тяхната родина", обясни Меркел.

Тя посочи, че разселването може да стане само с подобни "горещи точки" и обособяването им е допълнение към решението на вътрешните министри за квотното разселване на мигрантите в ЕС.

Говорителят на ЕК Наташа Берто обясни от своя стана, че при оценката на молбите за убежище, мигрантите биват приемани в съответните национални центрове. Сред идващите в ЕС има хора, които подлежат на получаването на убежище, и други, които следва да бъдат върнати там, откъдето са дошли, посочи Берто.

Кунева: България ще открие "гореща точка", само ако поиска

Досега външният министър Даниел Митов нееднократно е заявявал, че България няма да допусне"гореща точка" за бежанци на своя територия.

В четвъртък ресорният вицепремиер Меглена Кунева коментира, че вариантът с откриването на регистрационен център е възможен само, ако страната го поиска, в случай че напливът на бежанци е в размер, при който не може сама да се справи.

До момента има два такива центъра - в Пирея (Гърция) и Катаня (Италия) - които са създадени да приемат стотиците хиляди бежанци.

Такава опция съществува за всяка държава, а според Меглена Кунева е възможна за България само, ако се окажем в ситуация с такъв бежански натиск.

"Засега това не е картината у нас", смята вицепремиерът.

Бежанският натиск към България е далеч по-слаб отколкото към други страни, които са част от маршрута на бежанците към Западна и Северна Европа. Освен това нищожна част от мигрантите, които минават през България, остават в страната заради ниския стандарт на живот. И в момента центровете за настаняване не са запълнени и има хиляди свободни места. Само преди ден обаче Борисов изненадващо прогнозира, че в България ще влязат 10 млн. бежанци.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

49 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. emi1ian
  #49

  Sancta Simplicitas! Този човек не знае какво прави! Искал да осигури финансиране, но те го разбрали погрешно и сега ще правим "гореща точка". Искания за евро финансиране и проблемите с бежанците се дискутират като в селска кръчма. Аз си мислех че се изготвят анализи, предложения в писмен вид с финансови параметри и дългосрочна стратегия. Да ама не.

 2. Milenca
  #48

  "...а покрай обсъждането на европейския план за "горещи точки" (hotspots) за бежанци, се е опитал да осигури европейско финансиране и на България заради риска от мигрантски наплив..." точно така, Мутрата е искал някакви европейски пари да разпределя, независимо на каква цена и за какво. Само пАри да има!

 3. морски
  #47

  ТИПИЧНО ЗА ББ,ДНЕС КАЗВА ЕДНО-УТРЕ ДРУГО!!! и тоя е единствената алтернатива срещу статуквото!!!да пзи господ българия!!! явно ББ пак е надушил далаверка или пак играе по свирката на ДПС!!!! докога ше ни управляват такива лумпени!!????? докогаааааа!!!????

 4. Филка Русофилка
  #46

  „Горещата точка“ е поредната подхвърлена на медиите „опорна точка“. В същото време цари гробно медийно мълчание, че на връх Деня на Независимостта, в руския пионерски лагер за ветерани на КГБ „Камчия“ русофилите откриха огромен паметник на окупатора на България маршал Толбухин. За 9 май пък русофилите откриха в Стрелча паметник на „освободителя й“ маршал Жуков, а в село Копринка – на червеноармейци. Сигурно с одобрението на Комитет по паметниците, чиито типопредставители, заедно със 100-те червени

 5. Miau
  #45

  А аз да ви кажа за една друга ГОРЕЩА ТОЧКА: в Камчия група руснаци са открили паметник на маршал Толбухин в прослава на ОКУПАЦИОННАТА Червена армия. ПИТАМ БЪЛГАРСКИЯ ПРЕМИЕР:Камчия българска територия ли е, или е САМОСТОЯТЕЛЕН РУСКИ АНКЛАВ.Има ли в България органи, опазващи националната сигурност http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/55573-ruskoto-porugavane-na-natzionalnata-ni-pamet-prodalzhava-s-pametnik-na-marshal-tolbuhin.html

 6. tibia
  #44

  СпециЯлна информация? Явор не е от Германия, от провинцията е! А иначе писмото на турския премиер е интересно четиво, не е нещо специЯлно, просто ни казва: адът иде! Истерията с "горещата точка" е дело на една "гранд пиар дама", с местообитание в Брюксел. Известна беше като най-добрата в опорните точки. Дано следващата й "акция" завърши с точка на замръзване!

 7. Горскио
  #43

  Е ли СМЕ ние гореща точка? . Или става въпрос за горещата точка на фрау Меркел, която толкова се е нагорещила, че среднощните горещи вълни, засилени допълнително от часовата разлика обилно заливат наш Боко (забележете, че вече сме в есента - сезона на ТИКВИТЕ)? . Резултатът, Душко е предопределен - сочна, омекнала, размирисана Т.К.ВА.

 8. Е-мил
  #42

  Куче, което не знае да лае, вкарва вълка (вълчицата) в кошарата.

 9. Явор от Германия Костовист
  #41

  Бежанският натиск към България е далеч по-слаб отколкото към други страни, които са част от маршрута на бежанците към Западна и Северна Европа. Освен това нищожна част от мигрантите, които минават през България, остават в страната заради ниския стандарт на живот. И в момента центровете за настаняване не са запълнени и има хиляди свободни места. Само преди ден обаче Борисов изненадващо прогнозира, че в България ще влязат 10 млн. бежанци.

 10. tomys
  #40

  "Без да иска Борисов ..." ,не е без да иска,от тъпота е

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.