Без да се е връщала, БСП пак напусна парламента

Без да се е връщала, БСП пак напусна парламента

От БСП пак обявиха, че депутатите им няма да се върнат в парламента. Този път решението е до второ нареждане от ръководството на социалистите. Народните представители тръгват по страната, за да "решават проблемите на хората“, а от партията настояват и за предсрочни избори.

 

Това се разбра от думите на зам.-председателя на парламентарната група на БСП Крум Зарков, след като Изпълнителното бюро на партията потвърди решението социалистите (пак) да напуснат парламента. Междувременно управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" се разбраха, че стягат редиците си и сами ще си осигуряват кворум за работата на Народното събрание.

 

От БСП настояват всички условия, които поставиха в неделя, да бъдат изпълнени от управляващите. ГЕРБ на практика изпълни две от исканията на социалистите – преференциите да бъдат върнати и да се започне процедура по избор на нова ЦИК.

 

Партията на Нинова обаче настоява за още две неща - нов дебат за машинното гласуване и отпадане на новото ограничение за обжалване на решения на избирателните комисии. За тях управляващите нямат намерение да правят отстъпки, но дори да размислят, ръководството на БСП тепърва отново ще мисли дали депутатите от партията да се върнат в пленарната зала.

Решението кога и дали социалистите ще се върнат в парламента ще бъде взето от Изпълнителното бюро на партията. От БСП дори не са решили дали ще се върнат в залата, ако президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс, които бяха поводът за бойкота на социалистите.

 

Това означава, че депутатите от БСП може и да се върнат в Народното събрание чак след парламентарните избори - след две години редовни или предсрочни по-рано. При това положение управляващите ще могат да прокарват законопроектите си почти без критика и дебати. В парламента, извън управляващите, остават ДПС и "Воля", които често подкрепят с гласовете си мнозинството.

 

От тези действия на БСП обаче може да пострада и подкрепата към самата партия. Въпреки това социалистите са решили да обикалят страната, вместо да играят ролята на опозиция на управляващите.

 

"Стига празни приказки за стабилност. Време е за работа. Всеки да се изправи пред отговорностите. Рестарт на политическия процес минава през избори, където да дойде мнозинство, което разбира какво значи парламентаризмът и Конституцията на страната“, каза във вторник Зарков.

Според него няма как да се слага знак на равенство между парламентаризма и това Народно събрание, което било изчерпано.

Това не е първият случай, в който БСП напуска парламента в рамките на това Народно събрание. Социалистите бойкотираха работата на парламента и когато искаха оставката на Димитър Главчев от ГЕРБ като председател на парламента.

Във вторник Зарков каза, че ГЕРБ се опитват да поправят грешката с обезсмислянето на преференциите с нова грешка.

"Урокът, който беше даден на управляващото мнозинство, явно не е научен. Късно снощи, отново панически, отново хаотично, отново без подготовка беше внесен законопроект, който трябва да поправи грешката от миналата седмица. Една грешка не може да бъде поправена с друга грешка“, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България