Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Без данъчна отстъпка при неплатена глоба от КАТ

Новите формуляри на декларацията са по-кратки и опростени

1 коментар
Боряна Георгиева показва новите ванъчни формуляри, сн. БГНЕС

Само изрядните към бюджета граждани ще могат да ползват 5-процентната отстъпка от данъка върху доходите си за 2014 г. Другите две условия за плащането на по-ниски данъци са те да са декларирани по електронен път и това да е станало до края на март тази година, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП), в понеделник.

За да се подаде данъчна декларация по електронен път е нужно гражданите да се сдобият с персонален идентификационен код (ПИК). Той се издава от офиса на НАП по постоянен адрес и това отнема 3 минути, обясниха от приходната агенция. Данъчните посъветваха хората преди да подадат декларация да използват персоналния си код, за да проверят дали нямат стари задължения към хазната и ако имат такива, да ги платят. Става въпрос за неплатени данъци или каквито и да е задължения към други институции, дадени за събиране от НАП. В това число влизат и фишове и глоби от КАТ. "Може да дължат малки суми като забравени фишове и глоби от КАТ и да се окаже, че заради тях не могат да ползват отстъпката, която да е в по-голям размер", обясни Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в приходната агенция. Тя добави, че в числото на старите задължения, събирани от НАП, не влизат местните данъци и такси.

При подаването на декларациите по електронен път служебните бележки за доходите, както и декларациите, нужни при ползването на облекчение от млади семейства с ипотечни кредити, трябва да бъдат сканирани и прикачени към самите декларации. Гражданите могат да поискат от работодателите си да им издадат и бележки в електронен формат, за да им е по-лесно да ги изпратят през интернет. От началото на годината до 11 часа в понеделник в НАП по електронен път са подадени 1.1 млн. документа. От агенцията очакват до края на годината те да стигнат 60 млн. и да бъдат спестени около 300 млн. лв. преки административни разходи.

Формулярите се попълвали за 10 минути

От НАП обясниха, че попълването на данъчна декларация за доходите на физическите лица онлайн би трябвало да отнема около 10 минути. От тази година формулярите са по-кратки. В новите декларации не се попълват данните на работодателя в приложението за постъпления от трудов договор, тъй като информацията вече е налична в НАП. В приложението за доходи от хонорари обаче тази информация се попълва.

Друга промяна във формуляра за физическите лица са таблиците с кодове за вида на доходите. Например гражданите, получили хонорар през 2014 г., го декларират в приложение 3 на декларацията с код 307. Друго съществено изменение в документа е, че удържаните и внесени през 2014 г. осигурителни вноски се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др. Новите образци на служебни бележки, които се прилагат към декларацията, също вече съдържат само обобщени данни за внесените осигуровки през годината.

Наемодателите вече няма да посочват детайлни данни за отдавания от тях под наем имот, като например адрес, вид и т.н.  В различните приложения на декларацията вече не се посочва дата, такава се вписва само в основната част на декларацията.

Крайният срок за подаване и плащане е 30 април

Крайният срок за подаване на данъчните декларации и тази година е 30 април. Освен по интернет това може да стане и по пощата или на място в офисите на НАП. Тогава обаче отстъпка няма. Плащането на задълженията също трябва да стане до края април. То може да се направи по банков път или на онлайн. От агенцията посъветваха хората, които смятат да се издължат през интернет, да не чакат последния момент за това, тъй като информацията за постъпилата сума може да се забави и да пристигне след крайния срок.  За хората, избрали плащането по банков път, от НАП припомниха, че имат офиси в обслужващите банки, където парите може да бъдат преведени без такси.

Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кода за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

Повечето хора с ниски доходи остават без данъчни отстъпки

От приходната агенция припомниха, че 90% от хората, получавали минимална заплата през 2014 г., няма да могат да получат платените данъци обратно. Причината е, че въпреки че годишните им доходи не надвишават определения по закон таван от 4800 лв., те не са само от трудови правоотношения. "Дори и да имат 1 лев друг приходи от лихва по дебитна карта, например, те не могат да се възползват от облекчението", припомни говорителят на НАП Росен Бъчваров. От приходната администрация посъветваха хората, които имат допълнителни доходи, дори и да са обложени с данъци, да не подават декларация за връщането на взетите през 2014 г. данъци, защото данните им ще бъдат проверени след подаването на декларациите. До момента 150 души са подали декларации за данъчни облекчения при ниски доходи.

Прехвърлянето на пенсионни вноски към НОИ е невъзможно

Данъчните припомниха още, че всеки гражданин, роден след 1959 г., може да използва персоналния си код, за да провери в кой пенсионен фонд отиват вноските му за втора пенсия и дали са внасяни редовно. Справката обхваща времето от 2002 г. досега. След 2 седмици информация за това в кой фонд постъпват парите за задължително пенсионно осигуряване ще се дава и по телефона на номер 0700 18 700. След това хората могат да искат от фонда си справка за вноските и натрупаните средства по личните им партиди.

От приходната агенция казаха още, че от началото на годината има голям интерес към информацията за парите за втора пенсия. Тя се дължи на дебатите покрай влезлите в сила законови поправки, според които хората могат да решат да прехвърлят всичките си средства за пенсия към Националния осигурителен институт (НОИ). В момента обаче това не се прави, тъй като липсва наредбата, с която трябва да се регламентират сроковете и начина за това. За това от НАП обясниха, че дори и сега някой да подаде декларация, че иска всичките му пенсионни вноски да отиват в НОИ, това няма как да стане.   

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. ilich
    #1

    А дали може малко по-грамотно да пишем.Защото неплатени глоби "ОТ" КАТ означава едно, а "КЪМ" КАТ е друго. Според заглавието излиза, че глобите, които от КАТ не са платили. Предлозите имат определено значение и е хубаво да се знае дори и от журналистите. Ако бяхте написали "наложени от КАТ" също можеше да стане.И изобщо тук би трябвало да пишат научени на тези правила хора.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.