Проектите на финансовото министерство за промени в данъчните закони за 2014 г.:

Без данъчни облекчения за млади семейства и с по-нисък данък за екологично чисти коли

Създават се мобилни данъчни екипи за проверка на камиони и складове за "чувствителни" стоки

Без данъчни облекчения за млади семейства и с по-нисък данък за екологично чисти коли

Няма да има промени в данъчното облагане на гражданите. За сметка на това ще се въведе чувствително намаление на данъка за колите, които отговарят на европейските екологични стандарти. Ще се въведат мобилни данъчни екипи, които ще проверяват стоки при съмнения и сигнали за данъчни измами по подобие на митническите мобилни групи.

Това предвижда пакетът от промени в данъчните закони за следващата година, които Министерството на финансите обяви в сряда на интернет-страницата си. Те подлежат на обсъждане и след като бъдат приети от Министерския съвет, ще влязат в парламента.

Министерството вече обяви промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

Най-същественото в облагането с данък на физическите лица е, че няма промяна в сегашната система на плоския данък. Той се запазва, въпреки предположенията в публичното пространство, че ще се въведе необлагаем минимум и/или елементи на семейно подоходно облагане при две и повече деца в семейството.

Самият премиер Пламен Орешарски, който подкрепя запазването на плоския данък, не даде индикации, че смята да предложи на парламента отменянето му. Социалният министър Хасан Адемов обаче намекна за евентуално въвеждане на семейното облагане. От думите на вицепремиера по икономическата политика Даниела Бобева каза уклончиво в сряда, че подобни промени могат да бъдат приети до края на мандата на правителството.

Отпада облекчението за млади семейства

В Закона за облагане на доходите на физическите лица се предлага да отпадне съществуващото досега облекчение за млади семейства. Според сегашните текстове млади семейства до 35 години ползват облекчение в доходния данък, ако изплащат ипотека за жилището, в което живеят, и то е единственото им.

Предложението за отмяна на данъчното облекчение за млади семейства е свързано с открита процедура по нарушение на европейското право, пише в мотивите на проектозакона. Според Европейската комисия данъчното облекчение за млади семейства създава неравнопоставено

данъчно третиране на лица, които живеят в България, и тези, които са в други страни от ЕС, но получават по-голямата част от доходите си в България.

От друга страна самото облекчение се е оказало неефективно, защото се създават значителни затруднения при практическото му прилагане, атакувано е многократно пред Комисията за защита от дискриминация и е било ползвано през 2012 г. от много малко семейства - по данни на данъчните те са 5 473.

Семейното подоходно облагане обаче може да бъде вкарано в парламента между двете четения на промените в закона, още повече, че Министерството на финансите готви и вариант с въвеждането му, който още е в груба работна фаза.

Друго предложение за промяна е свързано с приети промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, според които отпада задължението за отделна регистрация на земеделските производители като тютюнопроизводители.

По-нисък данък за колите, ако отговарят на евронормите за вредни емисии

В Закона за местните данъци и такси се предлага намаление на данъка за коли, които отговарят на екологичните стандарти за вредни емисии газове. Логиката на предложението е да се стимулира подмяната на автопарка в страната, защото средната възраст на моторните превозни средства у нас е 15 години.

Ако колите са с двигатели до 74 киловата (100 конски сили) и отговарят на екологичните категории "Евро 3" и "Евро 4" данъкът се намалява с 30%, а ако отговарят на категория "Евро 5" и "Евро 6" - с 50%.

За автобусите и товарните коли данъкът пада наполовина, ако те отговарят на екологичните категории "Евро 3", "Евро 4", "Евро 5", "Евро 6” и "ЕЕV”.

Мобилни данъчни екипи ще проверяват стоки с "висок фискален риск"

 

Ще се създадат екипи от данъчни служители, които ще могат да спират и да проверяват транспортни средства, превозващи различни видове стоки, за които има съмнения или сигнали, че служат за отклоняване на данъци или за данъчни измами. Това предложение е записано като промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

 

Списъкът на "чувствителните" стоки ще се утвърждава от министъра на финансите.

 

Според замисъла екипите ще са по подобие на съществуващите мобилни митнически екипи, които извършват контрол на стоки за платени или дължими акцизи и мита.

 

Данъчните екипи ще могат да спират товарни коли, да изискват и проверяват документите на колите, шофьорите, превозваната стока. Те имат право да поставят или махат технически средства за контрол на превозваната стока, да проверяват складове и резервоари, да присъстват при разтоварване на стоки и дори да задържат стоката.

Мобилните екипи ще работят денонощно и ще са задължени да носят ясни отличителни знаци.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес