Без данъчно-правни промени за газовата връзка с Гърция в идните 25 години

Без данъчно-правни промени за газовата връзка с Гърция в идните 25 години

Предстои България и Гърция да подпишат междуправителствено споразумение, според което сега завареният данъчно-правен режим за газовата връзка между системите на двете държави да не се променя в продължение на 25 години. Това съобщиха от Министерството на енергетиката след среща в понеделник на българския ресорен министър Теменужка Петкова с гръцкия ѝ колега Йоргос Статакис.

Целта е проектът за газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини да работи в условията на предсказуема данъчна и правна среда.

Петкова и Статакис са обсъдили и актуализиран график за реализацията на газовата връзка, според който до края на април 2019 г. трябва да приключат всички обществени поръчки. В процедура на избор са процедурите за изпълнител на строежа, за доставчик на тръбите и за строителния надзор. Избрани са инженер-консултантът и отговорникът за археологическите разкопки.

Според последните планове на двете държави строежът на газопровода трябва да започне до края на май.

Ще се работи така, че интерконекторът да бъде въведен в експлоатация през 2020 година, в синергия с пуска на Трансадриатическия газопровод, посочват от енергийното ведомство.

По време на визитата си в София министър Статакис потвърдил, че интерконекторът Гърция-България е приоритет проект и за гръцката страна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?