Без държавни гаранции за инвестиционни проекти догодина

Без държавни гаранции за инвестиционни проекти догодина

През 2019 г. да не се предоставят държавни заеми или държавни гаранции за инвестиционни проекти, реши правителството в сряда. Така в проекта на Закон за държавния бюджет на България за догодина няма да са заделени средства за такъв вид помощ за инвестиционни проекти.

В последните три години единствената държавна гаранция, която присъстваше в републиканския бюджет бе тази за газовата връзка с Гърция. С подписването миналата седмица на споразумение между "Българския енергиен холдинг" и Европейската банка за възстановяване и развитие за започване на преговори по отпускането на кредит за 110 млн. евро за строежа на интерконектора при по-изгодни условия заради държавната гаранция от българското правителство.

Решението на правителството да не дава никакви държавни гаранции за инвестиционни проекти през 2019 г. може да се разглежда и като знак към потенциалните кандидати да достарояват АЕЦ "Белене", че България остава твърда в решението си да провери дали има партньор, който изцяло на пазарен и свой риск да се включи в ядрения проект, за който наесен се очаква да се обяви търг за инвеститор.

И двамата очертаващи се най-сериозни кандидати да довършат спирания на два пъти за 37-годишен живот проект обаче повдигнаха въпроса за държави гаранции за реализирането му и обявиха, че ще търсят такива.

Аргументът на правителството за решението нито един инвестиционен проект да не получи подкрепа е, че "това ще осигури последователност при прилагането на мерките за подобряване на бюджетната позиция на фона на продължаващата фискална консолидация и за спазване на фискалните цели, предвидени в Средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г.".

От Министерския съвет обаче посочват, че по реда на наредбата, в която сега не включват държавни заеми или гаранции, не се разглеждат проекти, за чието одобрение има предвиден друг специален ред в закон или в нормативен акт на Министерския съвет, където са регламентирани особеностите за тяхната реализация, независимо че за финансирането им се планира ползването на заемен ресурс и/или издаването на държавна гаранция.

Споделяне

Още от Бизнес