Като пренебрегна гласа на съдиите и на неправителствените организации

Без дебат и в рядък сговор парламентът избра съдебните инспектори

Един от избраните прикрил от ВСС разследване срещу прокурор

Сн. БГНЕС

С безпрецедентна договорка партиите в Народното събрание попълниха във вторник с машинално гласуване 10-членния състав на съдебния инспекторат. Депутатите пренебрегнаха гласа на съдиите и на неправителствените организации, не се смутиха и от предупрежденията на Европейската комисия, че следи прозрачното изпълнение на процедурите и гласуваха кандидатурите без дебат. Единствената изненада бе оттеглената кандидатура на члена на Висшия съдебен съвет Иван Колев, който бе предложен от лидера на РЗС Яне Янев.

 

Въпреки многото критики от неправителствените организации, неговият колега и председател на етичната комисия във ВСС Цони Цонев бе избран за съдебен ревизор. ГЕРБ получи трима съдебни инспектори, включително Цонев. БСП, ДПС и "Атака“ вкараха по двама, Синята коалиция – един.

 

За избор на съдебните инспектори бе необходимо квалифицирано мнозинство от 160 депутатски гласа "за”. То не бе постигнато единствено от предложената от група независими народни представители Юлиана Кацарова, защото тя не бе част от предварителната политическа договорка.

 

Инфарктно протече изборът и на Цони Цонев. При първото гласуване той събра 159 гласа в своя полза и така оставаше извън състава на съдебния инспекторат. При поисканото от председателя на правната комисия Искра Фидосова прегласуване, Цонев получи 177 гласа и мина бариерата.

 

Политическата уговорка бе улеснена от Яне Янев, който обяви, че оттегля Иван Колев. Лидерът на РЗС обясни своя ход с изразените от Колев позиции срещу сегашния формат на инспектората. Така и не стана ясно обаче защо Колев изобщо се е кандидатирал при това положение.

 

За да укрепи тезата си, Янев обясни още, че протестът на неправителствените организации срещу непрозрачния избор на инспекторите по същество е политически, а зад цялата интрига стояла Меглена Кунева. По думите му тя е накарала Европейската комисия да следи ставащото в българска съдебна система. Преди ден от ЕК заявиха, че следят внимателно избора на съдебните ревизори и темата ще бъде отразена в мониторинговия доклад в началото на следващата година.

 

Изказването на Яне Янев бе единственото във времето определено за дебат и парламентарно представените партии пристъпиха към изпълнението на "договорката си”. За съществуването на предварително уговаряне официално съобщи заместник-председателят на групата на ГЕРБ Димитър Главчев. Така предложените за инспектори получиха в своя полза рядко срещано конституционно мнозинство, вариращо от най-малкия резултат 177 гласа "за” в полза на Цони Цонев до рекордните 196 гласа в полза на предложените от ГЕРБ и БСП Весела Николова и Захаринка Тодорова.

 

Съюзът на съдиите: изборът не е полезен за съдебната власт и правовата държава

 

Часове преди гласуването в писмо до председателя на парламента Съюзът на съдиите отново призова да не се приключва започналата процедура и тя да започне отначало.

 

"Убедени сме, че номинациите ще бъдат убедителни, само ако преди да ги направите, анализирате дейността на Инспектората към ВСС, оцените дейността на Висшия съдебен съвет досега и проведете дискусия с участие на външни наблюдатели от организациите на гражданското общество, включително и от професионалните магистратски организации", се казваше в писмото.

 

Изслушването на 12-те кандидати, според ССБ, е оставило впечатление за симулиране на публичност и прозрачност на мотивите за номинациите. Излъчването на кандидатите за инспектори се осъществило в последния момент, без дискусия, без да са ясни критериите и основанията на персоналните предложения.

 

"Процесът по номиниране на новия състав на ИВСС обективно не може да бъде убедителен в демократичната си легитимност без дискусия в Народното събрание тъкмо по актуалните проблеми на съдебната власт и без анализ и оценка на позитивите и негативитеот дейността на първия му мандат. В започналата процедура народните представители не могат нито да излъчат, нито да изберат инспектори със сигурността, че това е информиран избор, полезен за съдебната власт и за правовата държава", пишат съдиите.

 

Според тях гласуването на предложените номинации означава еднозначно, че Народното събрание дава положителна оценка на работата на настоящия Висш съдебен съвет и че тази оценка се споделя и от представители на управляващото мнозинство.

 

Цони Цонев прикрил от ВСС разследване срещу прокурор

 

Също преди гласуването се разбра, че председателят на етичната комисия във ВСС Цони Цонев е прикрил от своите колеги, че срещу кандидата за зам.-шеф на Бургаската апелативна прокуратура е имало образувано наказателно производство, което обаче е било погасено по давност. Вместо да съобщи това, Цонев е призовал колегите си да я подкрепят.

 

Тези факти стават ясни от писмо на инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКП), изпратено във вторник до Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Неправителствената организация вече изрази острия си протест срещу непрозрачното избиране на съдебните инспектори. Цони Цонев бе предложен за съдебен ревизор от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов.

 

Цонев е затаил информацията по време на дебата за избора на Жанета Красимирова за заместник-апелативен прокурор на Бургас в края на 2009 година. Срещу нея през 2006 година е започнала проверка, а заключенията са, че има данни за извършени дисциплинарни нарушения и престъпления по служба през 1995 година, но те са погасени по давност.

 

Тази информация е била изпратена на ВСС един месец преди Жанета Красимирова да бъде избрана за зам.-апелативен прокурор на Бургас. Въпреки че е била известна на Цонев, той не я предоставя на членовете на ВСС, а дори застава зад кандидатурата с думите: "Уважаеми колеги, искам да ви помоля да подкрепим кандидатурата на г-жа Красимирова. Тя е опитен прокурор с 22 години стаж в органите на съдебната власт, била е последователно заместник- районен прокурор, районен прокурор, заместник-окръжен прокурор и качествата, с които е известна сред колегите си, са нейната висока правна квалификация и това, че изпълнява образцово служебните си задължения."

 

"Възможно е да съм застанал зад нечия кандидатура. Аз съм заставал зад много кандидатури. Конкретното име не го помня. Но като председател на етичната комисия аз не мога да действам еднолично", каза Цони Цонев, цитиран от "Дневник".

 

Според него, ако някой е изровил нещо и иска да го използва срещу номинацията му за съдебен инспектор, "това е друго нещо". Цонев смята, че ако е имало данни от инспектората към ВКП за нарушения на прокурора, е трябвало той да разпореди наказателно производство срещу нея. Цонев заяви, че ще провери случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?