Без доставки от Русия Украйна е повишила газовите си резерви до 15 млрд. куб. м.

Украйна е заредила в подземните си газови хранилища 600 милиона кубични метра газ през юли, според данни на Асоциацията на европейските оператори на подземни газови хранилища (GSE) към 1 август, предаде ИТАР-ТАСС в понеделник.

Газовите запаси в украинските хранилища възлизат на 14, 902 милиарда кубични метра. В началото на юли в украинските газови хранилища е имало около 14,3 милиарда кубични метра. Към 1 август 46,64 процента от обема на украинските хранилища са запълнени.

Както по-рано заяви ръководителят на Нафтогаз Украйна Андрий Коболев зареждането с газ става благодарение на реверсивните доставки и на собствен добив. До отоплителния сезон Украйна трябва да е заредила не по-малко от 18 милиарда кубични метра газ.

Украйна е съкратила през юли реверсивните доставки на газ от Унгария, според данни на унгарския оператор на газопреносна система на Унгария. Реверсивните доставки от Унгария за Украйна са били само 101,3 милиона кубични метра. През юни Нафтогаз е внесъл 199,725 милиона кубични метра газ от Унгария, а през май 42,316 милиона кубични метра.

Доставките от Полша възлизат на 123,8 милиона кубични метра спрямо внос от 116,1 милиона кубични метра през юни, по данни на полския оператор Газ систeм (Gaz-System).

През юли Нафтогаз е купила реверсивен газ в обем от 225 милиона кубични метра спрямо 327 милиона през юни, което е с 32 процента по-малко на месечна основа.

Русия, която изпраща част от газа си за Европа по газопроводи през Украйна, спря доставките за Киев след като преговорите между двете страни за цената не доведоха до успех.

Украйна разполага с 12 подземни хранилища с общ капацитет около 31 милиарда кубични метра. Те са основна част от системата за газоснабдяване на Украйна и транзит на газ през територията ѝ за Европа.

Всички жителите на Киев от днес до октомври са лишени от топла вода заради икономическата криза и спирането на доставки на руския газ, информира Франс прес в понеделник. Мярката е взета според указание на министерството на енергетиката за необходимостта да се пести природен газ.

Компанията Киевенерго съобщи, че с природния газ, спестен през лятото, ще може по-лесно да се осигури гориво за отоплителния сезон.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят