Без е-винетка на пътя до 15 януари заради неразбории

Шофьорите няма да бъдат глобявани за липсата на стикер, спира се и конвертирането на хартиените

Без е-винетка на пътя до 15 януари заради неразбории

На третия ден от "успешно" въведената електронна система за плащане на виртуалните винетки Националното тол управление обяви, че санкции на шофьорите няма да се налагат до 15 януари. Дотогава трябва да бъдат решени всички "моментни" проблеми с продажбата им, които се появиха досега. Спира се и конвертирането на хартиените стикери в електронни, заради опити за злоупотреби. Това съобщи на нарочна пресконференция в четвъртък началникът на Националното тол управление Антон Антонов.

Електронните винетки бяха въведени от 1 януари 2019 г. без да се променя цената им. Те бяха пуснати в продажба още на 17 декември през сайта www.bgtoll.bg.

Въпреки оплакванията за липса на терминали за дигиталното им купуване по гранични пунктове и бензиностанции и други проблеми, управляващите продължават да твърдят, че системата работи безпроблемно и призоваха гражданите за повече търпение.

"Електронната система за купуване на винетки се развива по точно определен график. Това е една сложна и комплексна техническа система, най-сложната, която работи в реално време в България. Тя беше въведена успешно и се развива и обогатява функционално всеки ден.... В момента натрупва информация, а натрупването на информация е първата стъпка за налагане на санкция." Това каза проф. Олег Асенов, ръководител на отдел "Информационно обслужване" в Националното тол управление.

"Всичко работи... Бъдете търпеливи", призова и началникът на тол управлението Антон Антонов. Той съобщи, че с пътна полиция е постигната договорка за гратисен период без санкции на шофьорите без винетка до 15 януари. Дотогава системата трябва да е заработила без технически проблеми, а по-голямата част от 500-те терминали за самообслужване да са въведени в експлоатация. Към момента са монтирани около две трети от тях по републиканската пътна мрежа.

В момента е-винетки могат да бъдат купени от сайта www.bgtoll.bg, през мобилно приложение, от апарат за самотаксуване, от областните пътни управления и от касата на мобилния оператор А1. До няколко дни ще могат да се купуват и в офисите на "Български пощи" и бензиностанциите на OMV и "Еко България", каза Антонов.

Вчера ръководството на пътната агенция също обяви, че проблемите с тол системата са моментни. "Малко се преекспонираха нещата по някои медии. Ако един банкомат не работи в момента, това значи ли, че банковата система се е сринала? Същото е и с автоматите за самотаксуване. Когато не работи един, има няколко други варианта да си купите винетка", контрира председателят на Управителния съвет на АПИ Светослав Глосов.

Оплакванията

Така в следващите десетина дни шофьорите без винетки ще продължат да имат проблеми. Най-трудно ще е на чужденците, които минават през България. В момента има монтирани работещи терминали за купуване на е-винетки само на ГКПП "Капитан Андреево", а на Дунав мост при Русе в момента се слагат, каза Антонов. Той обеща до края на януари всички гранични пунктове да имат работещи терминали за купуване на е-винетки.

Към момента на каса в бензиностанция не може да се купи електронна винетка, каза Антонов. Увери, че това ще е възможно от 7 януари на бензиностанциите на OMV и "Еко България", а след това и на други вериги бензиностанции.

Жена се оплака, че е платила два пъти за един и същ автомобил, а други хора казват, че системата невинаги отразява преобразуването на хартиения стикер в електронен. Трети пък не са получили съобщение за направената покупка на посочения електронен адрес и т.н. Всички тези проблеми излязоха наяве от репортерски проверки на националните телевизии.

Проблемът с различните езици за купуване на винетка също ще бъде решен в крачка. В момента например купуването на е-винетка започва на български, но трябва да бъде финализирано на английски език. Това беше обяснено като надстройка на системата.

Някои се оплакаха, че не получават потвърждение на имейла, че са платили. Така има случаи за платена такса два пъти за един и същ автомобил. Сумите на тези граждани ще бъдат върнати, обеща Антонов. За целта те трябва да подадат декларация и да приложат документи.


Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов написа във "Фейсбук", че приложението за мобилни устройства за закупуване на електронни винетки изисква декларация, че на посочен имейл ще бъдат връчвани актове за административни нарушения, наказателни постановления и електронни фишове. Според него тази декларация не съответства на законите и не поражда правни последици, защото винетка може да бъде закупена не само от собственика или ползвателя на автомобила, а и от всяко друго лице.

Предстои да бъде изготвена и подробна карта, която ще указва пътищата, за които е необходима е-винетка. И сега на сайта на АПИ и на bgtoll.bg има публикувана карта с платените пътища, но има оплаквания, че не е функционална.

Край с конвертирането на хартиения стикер

Националното тол управление обяви, че слага край на конвертирането на хартиения стикер в е-винетка. Това и сега не беше задължително, но беше препоръчително, за да не ви спира пътната и тол полиция.

Натрупаният опит досега показал, че 150 пъти повече са конвертираните винетки от купените. Установени са и пробиви в системата. Например на един регистрационен номер били въведени 168 винетки, друг успял да преобразува хартиения си стикер за 48 месеца. Такава винетка обаче не се продава – максималният срок е 24 месеца.

Така че при проверка от пътната или тол полицията хартиения ви стикер трябва да стои на предното стъкло, както и да пазите касовата бележка за купуването му, докато ви изтече.

Тол таксите ясни в понеделник

Митичните тол такси за тежкотоварните автомобили, както и обхвата на пътищата, ще бъдат публикувани в понеделник за обществено обсъждане, каза Антон Антонов. Той посочи, че до 16 февруари те трябва да бъдат изпратени за одобрение до Европейската комисия.

Първоначално обещанието беше тол таксите да са ясни през лятото на миналата година. После сроковете непрекъснато се променяха, като за последно регионалният министър Петя Аврамова обяви, че трябва да са ясни до края на миналата година, но това така и не се случи.

Споделяне

Още по темата

Още от България