Без ефирна ТВ може да остане част от населението догодина

Без ефирна ТВ може да остане част от населението догодина
Влизащите в сила от вторник изменения в законите за електронните съобщения и за за радиото и телевизията, създават реална опасност от следващата година населението да бъде лишено от възможността да получава ефирна телевизия, алармираха от Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО).

От асоциацията обясниха, че съгласно приетите текстове, държавата спира аналоговото излъчване на телевизионни сигнали, без да е взела необходимите мерки за достатъчно развитие на цифровите мрежи, така че да е гарантирана възможността цифровият сигнал да достига и бъде приеман от значителна част от населението.

Оттам дават пример с практиката в страните от ЕС, където аналоговите телевизии се спират, само ако на 95 на сто от населението е осигурено приемането на цифрови сигнали.

Промените бяха приети в края на миналия месец от Народното събрание и въпреки призивите да наложи вето, президентът Георги Първанов пусна закона миналата седмица, макар и с доста забележки.

Междувременно стана ясно, че СЕМ е започнала процедура за сезиране на Агенцията за държавни вземания за неиздължените лицензионни и регистрационни такси от страна на 30 радио и телевизионни оператори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?