Без еврофинансиране са били 1100 селища, догодина ще е нулева за усвояване

Без средства от европейските фондове са останали 1100 селища в България през изтичащия в края на 2013 г. програмен период за финансиране, а 2014 г. ще е нулева за усвояване на пари от Евросъюза, стана ясно в понеделник в рамките на провеждащата се за девети път годишна среща на местните власти, събрала над 1000 представителите на общините и държавната администрация.

Заради различни ограничения в отделните оперативни програми населени места с живеещи в тях общо над 500 хил. души не са получили никакви европейски средства, обявиха пред журналисти председателят на управата на Националното сдружение на общините и кмет на Пазарджик Тодор Попов и изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова.

През следващия период оперативните програми да бъдат по-гъвкави, така че всички хора да имат достъп до европейски средства, искат кметовете.

Два месеца преди началото на новия период обаче още няма яснота по приоритетите за финансиране и обхвата на програмите, обърна внимание Попов. Затова кметовете се опасяват, че 2014 г. ще е нулева за усвояване на евросредствата в следващия програмен период, макар общините да имат готови проекти за финансиране. Местните власти припомниха, че предупреждават за това от три години.

Няма яснота откъде ще дойдат средства за общинските пътища, за превенция на наводненията и подобряване на екологичната градска среда, посочи още председателят на НСОРБ.

Да се заложи интегрирано планиране, а не да се действа на парче, призоваха от сдружението на общините. Те настояват за по-добро планиране и координация между отделните програми.

Трябва да има траен регламент при споделената отговорност за финансовите корекции по европейските проекти, смята Попов. При установяване на нередности санкции трябва да понасят не само общините, но и органите, които са давали указания, заявяват представителите на местните власти.

Споделяне

Още от Бизнес