Без глоби за ругатни по стадионите, предлагат левицата и Новото време

Ругатните по стадионите да се изключат от списъка на противообществените прояви, предлага депутати от левицата и от Новото време, които в петък внесоха два паралелни проекта за промяна на Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.

Включването на ругатните и неприличните жестове в списъка на противообществените прояви, заради които извършителите им могат да бъдат задържани и глобявани, бе най-оспорваният текст в приетия преди седмици закон. Срещу него се обявиха и от МВР с аргумента, че изпълнението на това изискване е невъзможно. Преди дни президентът Първанов пусна за обнародване закона, но с уточнението, че спорният текст трябва да бъде променен.

В мотивите на Любомир Пантелеев, Иво Атанасов и Любен Петров от Коалиция за България се казва, че не е възможно полицията и другите компетентни органи да контролират лошото говорене по време на мачове и състезания, както и да събират годни доказателства. Освен това, според депутатите, текстът е дискриминиращ спрямо спортната публика, доколкото за другите публики няма изрични забрани - например на улицата, в дискотеките, ресторантите или държавните учреждения. Народните представители от левицата посочват, че стадионите и спортните зали са своеобразен социален отдушник и привържениците на различните отбори трябва да могат по присъщия за тях начин свободно да изразяват огорчението си от проявите на състезателите или несправедливи решения на съдиите.

От левицата отбелязват още, че в други закони и сега съществуват текстове, които изчерпателно дефинират дребното и едрото хулиганство и предоставят възможност лошото поведение да бъде санкционирано.

От левицата, както и от Новото време, предлагат на нарушителите, хванати в противообществена проява по спортния закон, да се забранява да посещават спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от една до три години. Проектът на нововремци допълва, че при повторно нарушение забраната трябва да важи за срок от две до пет години.

В законопроекта на БСП се предлага използването на димки, бомбички, сигнални ракети, запалителни вещества и други предмети, опасни за човешкото здраве и живот, да се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 5000 лева.

В проекта на Новото време е предвидена глоба от 1000 до 5000 лв. за посетител на спортно мероприятие, който внесе оръжие и предмети, които могат да се използват като оръжие. Сега глобата е от 100 до 300 лева.

Нововремци предлагат още отговорникът по сигурността на спортния обект да назначава лица, които да го подпомагат при опазване на обществения ред при спортни мероприятия. Той и помощниците му ще трябва да минават периодично на обучение по опазване на обществения ред по време на спортни мероприятия.

Споделяне

Още от България