Без хранителни инциденти са преминали коледно-новогодишните празници

Без хранителни инциденти са преминали коледно-новогодишните празници

Коледните и Новогодишните празници са преминали без сериозни хранителни инциденти, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в сряда.

Инспекторите са направили над 2600 проверки в страната преди и по време на празничните дни за да гарантират безопасността на празничната трапеза за българите. В резултат на констатирани нарушения са издадени 119 предписани и са съставени 15 акта за установяване на административно нарушение.

Най-честите нарушения са били предлагане на храни с изтекъл срок на годност и без документи за произход, неправилно поставени етикети, несъответствия по сграден фонд и оборудване, както и некоректни, или нередовно водени записи по системите за управление на безопасност на храните.

По време на инспекциите са установени и насочени за унищожаване над 700 кг негодно за консумация месо. В това число са 300 кг месо, което е било превозвано без документи в Кърджали.

Инспекторите в Пловдив са унищожили 57 килограма свинско месо с изтекъл срок на годност, 31 килограма месо без установен произход и 2.5 килограма риба от склад за търговия на едро.

Служителите в София област са забранили използването на 64 килограма месни разфасовки в производствено предприятие заради липса на етикети.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?