Без Ирена Кръстева сред първите кандидати за цифровите мултиплекси

Без Ирена Кръстева сред първите кандидати за цифровите мултиплекси

Шестима са кандидатите за участие в първия конкурс за изграждане на два мултиплекса за цифрово разпространение на телевизионни програми в периода до 2012 г., съобщиха в сряда от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Срокът за подаване на документи за първия етап на тв-цифровизацията изтече на 12 май.

Сред мераклиите обаче не присъства фирма на Ирена Кръстева, заради която се твърдеше, че се приемат скандалните по определение на опозицията в парламента текстове в Закона за електронните съобщения.

Свързваната с ДСП медийна “магнатка“ обаче е сред кандидатите в друга приключила процедура на КРС по набиране на заявления за издаване на ефирни честоти също до 2012 г., когато трябва да приключи тв.цифровизацията. В този конкурс участват 16 компании, внесли 407 заявления за обявените 102 честоти в 58 населени места.

За изграждането на частните цифрови тв-мултиплекси се състезават Българската телекомуникационна компания, както и австрийската ОРС (“Остерайхише рундкунфткзендер дигитална радио дифузия”), която имаше предварително споразумение с БТК за закупуване на Национално управление “Радио и телевизионни станции“ (НУРТС), което в момента разпространява програмите на БНТ и БРН и други телевизии. Сделката обаче бе замразена.

Сред кандидатите за цифровите платформи е и “Интерактив медиа сървисиз”, утвърдила се в производството на интерактивни тв игри за основните телевизии като БНТ, бТВ, Нова ТВ, “Планета“ и ТВ-2.

Претендент за изграждането на мултиплексите е и “Техно ентъртейнмънт”. Фирмата е официален дистрибутор за страната на водещи производители на професионално телевизионно, звуково и далекосъобщително оборудване. Кандидатът “Тауърком България” е собственост на адвокат Божидар Банков, а “Хану про България” е част от латвийска компания за интегрирани медийни системи, специализирана в създаването на аудио-визуални технологии и е представител на 50 водещи световни компании за аудио-визуално оборудване и софтуер за балтийските републики.

Продължава приемането на заявления за участие в конкурса за втория етап от Плана за цифровизация. Срокът за кандидатите да разширяват изградените в първия етап два мултиплекса с още три мрежи изтича на 27 май. Някои от кандидатите в първата процедура са заявили едновременно интерес и към втората.

В конкурса за разрешения за аналогово радиоразпръскване на телевизионни сигнали са участвали 16 фирми с 407 заявления.

Сред желаещите да получат ефирни честоти до 2012 г., когато трябва да приключи тв-цифровизацията, са “Евроком България”, собственост на контролирания от червения бизнесмен Георги Гергов Пловдивски панаир; “ТВ 2”, която бе купена от американската СМЕ след сделка на рекламния бос Красимир Гергов; както и теревизията на бившия издател на червения вестник “Дума“ Петър Манджуков “Балкан Българска Телевизия”.

Мераклии за обявените 102 свободни честоти за 58 населени места са и телевизията на бизнесмена Иво Прокопиев, финансиста Светослав Божилов и политолога Иван Кръстев “РЕ-ТВ”; “Вест-ТВ”, контролирана от “Вивеста холдинг“, а също така и МСАТ, която е близка до варненската групировка ТИМ.

Друг кандидат е “ТВ-7“, която е собстеност на медийната група на Ирена Кръстева. Сред претендентите са и “ТВ Европа“ на брата на президента Петър Стоянов – Емил Стоянов, и “Агенция Нова-М“, която също се свързва с Красимир Гергов и разпространява в София Радио НЕТ.

Към различните територии за радиоразпръскване интерес са заявили и местните кабелни телевизии “Р.Д.-ТВ”, която орбитира около МСАТ, “България Кабел ТВ”, старозагорската “Статис”, ботевградската “Евроком национална кабелна ТВ”, пазарджишката “Телекабел”, казанлъшката “Вис Виталис – Самарски и Сие”, и разпространяващия програми във Враца оператор “Михайлов ТВ”.

Списъкът с кандидатите е подаден към Съвета за електронни медии, който трябва да се произнесе дали фирмите са регистрирани по реда на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). Паралелно с това подадените документи се проверяват за съответствия с останалите изисквания на процедурата. Разрешения няма да се издават на лица, които вече притежават национално покритие или за населеното място, за което кандидатстват.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?