Без изгледи за пробив в Сочи започна Конгресът за сирийски национален диалог

Без изгледи за пробив в Сочи започна Конгресът за сирийски национален диалог

Сирийците би трябвало да се обединят и да постигнат общо виждане за своето бъдеще, за да преодолеят кризата, която преживява страната им. Това заявява руският президент Владимир Путин, обръщайки се към участниците в започналия в Сочи Конгрес за сирийски национален диалог, предаде ДПА.

"Налице са условията за обръщане на трагичната страница в историята на Сирия", заяви Путин в посланието си, прочетено от руския външен министър Сергей Лавров. "Само сирийците могат да определят бъдещето на своята страна", се казва в обръщението.

Лавров заяви, че в конференцията участват представители на различни етнически, социални и политически групи. Той благодари на Турция, Иран и ООН за това, че са подкрепили мирните преговори.

Някои делегати на конференцията се изправиха и апострофираха Лавров по време на изказването му, като обвиниха Русия, че убива цивилни в Сирия с въздушните си удари, посочва Ройтерс.

В същото време други делегати станаха и викаха в подкрепа на Русия.

Лавров призова делегатите да му позволят да довърши речта си и заяви, че те ще имат възможност да се изкажат.

Форумът в Сочи започна с два часа закъснение, след като някои представители на въоръжената сирийска опозиция отказаха да участват в преговорите, недоволни, че на конференцията се използва само сирийското държавно знаме, отбелязва ДПА. Съобщено беше, че Русия и Турция са започнали усилени преговори за уреждане на кризата. Източници казаха, че опозиционни представители чакали на летището в Сочи от снощи.

Русия, която подкрепя сирийския президент Башар Асад, и Турция, която поддържа опозицията, са част от т.нар. Астански процес заедно с Иран, чиято цел е да бъде наложено прекратяване на огъня в Сирия.

Конференцията, на която бяха поканени около 1600 души, трябва да приключи до края на деня.

Някои ключови въоръжени групи бойкотираха преговорите, но в тях участват представители на умерени организации, противопоставящи се на Асад.

Съобщено беше, че Турция е довела представители на някои въоръжени групи, но те са били блокирани на летището.

Турция не допусна на преговорите да бъде поканена главната кюрдска групировка, а тя заяви, че няма да присъства на конференцията заради турската офанзива в кюрдския район Африн в Сирия.

Източник от турското външно министерство, цитиран от Ройтерс, каза, че сирийската опозиция е отказала да участва в конференцията и ще бъде представлявана от турската делегация.

 

Конгресът не може да замени женевските преговори


Конгресът за сирийски национален диалог не ще може да замени женевските преговори за уреждане в Сирия, коментира руският в. "Ведомости" под заглавие "Международен конгрес за вътрешна употреба".

Според изданието форумът едва ли ще доведе до съществени резултати - "голям брой опозиционни групировки отказаха участие в преговори с неясен статут и цели". Преследват се по-скоро вътрешнополитически цели: проявата да демонстрира пред руската аудитория поредната победа на Москва на международната арена - победа на дипломацията след военната победа, прехода към мирно уреждане в Сирия след изтеглянето на повечето руски войски. Също и способността на съорганизаторите на конгреса и гаранти на примирието в Сирия - Русия, Иран и Турция - да ускорят политическото уреждане.

Ключова площадка на преговорите за уреждане в Сирия обаче си остава женевският формат под егидата на ООН. И Русия сама даде съгласие за това, което бе затвърдено в общото изявление на президента Владимир Путин и на американския му колега Доналд Тръмп след срещата им в кулоарите на форума на АТИС във Виетнам в края на 2017 г., пише изданието.

Самият факт, че конгресът започва работа, за Русия отчасти вече е постижение - проявата два пъти бе отлагана. Организаторите обаче успяха да формират внушителен списък с поканени - над 1500 души. Руските домакини смятат, че са събрали в Сочи представители на голяма част от политическия спектър.

Там пристигна и специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура. Това е добър сигнал, но Сочи все пак е само една от преговорните площадки, второстепенна в сравнение с Женева, подчертава "Ведомости".

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?