Без изненада: Борислав Михайлов отново е начело на БФС

Досегашният президент на футболния съюз събра близо 92% от гласовете

Досегашният президент на БФС Борислав Михайлов очаквано спечели внушителна победа на конгреса на футболния съюз в петък, получавайки 91.8% от гласовете на делегатите. Така той ще продължи да ръководи футбола ни и в следващите 4 години. Конкурентите му Любослав Пенев и Ивайло Дражев получиха съответно 36 и 5 гласа.

След преизбирането си Михайлов предложи и състава на новия Изпълком, в който влизат Йордан Лечков, Михаил Касабов, Атанас Фурнаджиев, Емил Костадинов, Камен Костадинов, Румян Вълков, Венцеслав Стефанов, Михаил Статев, Валентин Михов, Кирил Домусчиев, Спас Русев, Петър Величков, Панайот Рейзи, Димитър Георгиев.

Единствените две промени спрямо предишния Изпълком са влизането на боса на Левски Спас Русев и бившия президент на БФС Валентин Михов на мястото на оттеглилия се по собствено желание Наско Сираков и на собственика на "ЦСКА – София" Гриша Ганчев.

Борислав Михайлов е президент на БФС от 2005 г., когато победи покойния Иван Славков-Батето. През 2009 г. се оказа единствен участник в надпреварата, след като конкурентът му Ивайло Дражев не бе допуснат. Ситуацията се повтори и през 2014 г., когато се очакваше срещу него да се изправи Христо Стоичков, но той предпочете работата в мексиканска телевизия.

"Ще продължим да работим за развитието на детско-юношеския футбол, ще инвестираме в спортна инфраструктура и ще подсигурим получаването на тренировъчни компенсации от клубовете", обърна се Михайлов към делегатите в петък.

Конгресът, провеждащ се в хотел "Маринела", започна със скандал, след като Пенев и Дражев не бяха допуснати да влязат за началото в 10.30 часа, а едва в 12.30 часа, докато бъдат изготвени изборните комисии.

"Toва го говорим отдавна. След като съм кандидат, трябва да имам представител във всяка една комисия. Циркът започна. Не съм ядосан, спокоен съм", коментира Пенев пред медиите.

Междувременно Михайлов получи лавина от подкрепа в лицето на вицепрезидента на УЕФА и президент на Германския футболен съюз Райнхард Гриндел, както и спортния министър Красен Кралев, който призова делегатите да вземат "мъдри решения".

"Дойдох да говоря за футбол, но си промених мнението, след като не ме допуснаха сутринта. Не мисля, че по този начин се правят избори. За мен това е, меко казано, фарс. Любо Пенев и екипът му не участват в уредени мачове. Напускам залата", обяви Любослав Пенев, след като накрая успя да влезе, след което напусна.

"Tова, на което присъстваме днес, е изключително зле организиран фарс. Всички знаем за какво става дума. Аз съм един от вас. Не съм прехвалена звезда във футбола", каза от своя страна Ивайло Дражев пред делегатите.

Последвалото гласуване продължи около 3 часа, след което стана ясно, че изненади няма да има. Борислав Михайлов получи 463 от 504-те действителни гласа и съответно – трети мандат начало на все по-западащият български футбол.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?