Без изненади: 22-ма кредитни милионери на Минералбанк са били сътрудници на ДС

Двадесет и две лица, ръководители или собственици на дружества, длъжници на закритата през 1997 г. Минералбанк, са били сътрудници или служители на бившата Държавна сигурност. Това обяви комисията по досиетата в сряда, продължавайки проверката за агентурно минало на така наречените кредитни милионери.

 

Минералбанк бе една от банките, които фалираха през 1996-1997 г., натоварени с огромни невъзвръщаеми кредити. Проверката на комисията се отнася до лица, които са били еднолични собственици или членове на ръководствата на фирми, дължащи над 1 милион неденомирани лева без лихвите към момента на закриването ѝ - ноември 1997 г.

 

Комисията по досиетата освети и имената на членовете на управата на Интернешънъл Асет банк през годините, които са били свързани с ДС. Сред тях има както вече известни като сътрудници на ДС лица, така и нови. Сред известните са името на бизнесмена Младен Мутафчийски, който е бил член на Надзорния съвет на банката между 2003 и 2007 г. и Иван Драгневски (от 2003 г. до днес), бивш подуправител на БНБ.

 

Ново име е на Васил Симов, член на УС на банката през 1993-1994 г. В момента Симов е управител на Софийската стокова борса. Той е бил нещатен сътрудник на ДС.

 

Интернешънъл Асет Банк претърпява ред транформации в името си (и в капитала и собствеността) от създаването на банката през 1989 г. като държавна под името Търговска банка "Кремиковци". През 1991 г. банката се преименува на Фърст Ийст Интернешънъл банк, същата година се преименува на Първа източна международна банка (ПИМБ), с което име остава до 2004 г. След това за няколко месеца се нарича Унибанк, а от 2005 година до днес е вече Интернешънъл Асет банк.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?