Без "категорични доказателства" България няма да каже кой стои зад атентата в Бургас

България не може да посочи кой е извършителят на атентата в Бургас, докато няма ясни и категорични доказателства, които биха издържали в съда. Това заяви във вторник секретарят по външна политика на президента - Тихомир Стойчев.

"Нашите специални служби работят в тясно сътрудничество с редица партньорски служби от Европа и САЩ, имаше неотдавна и приет документ от Конгреса на САЩ по този въпрос, но българската страна си запазва правото да се произнесе тогава, когато приключи разследването и разполага със съответните доказателства", заяви Стойчев.

София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката стоят Иран и шиитската групировка Хизбула. Европейски дипломати вече съобщиха, че от разследването на атентата зависи дали ЕС ще признае Хизбула за терористична организация. САЩ включиха групировката в списъка им на терористичните организации още през 1995 г.

Тази седмица трябваше да се проведе заседание на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, който да обсъди докъде е стигнало разследването на атентата в Бургас от юли м.г., при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор. Съветът обаче бе отложен за 5 февруари, като от президентството обясниха, че това се налага, за да бъде по-добре подготвено и да бъде осигурено участието на всички поканени.

Преди решението за отлагане на заседанието от българското разследване обявиха напредък в работата по случая, но малко след това вътрешният министър Цветан Цветанов опроверга информацията.

Междувременно главният секретар на МВР Калин Георгиев замина на посещение в Израел, от което обаче не излезе публична информация за разследването на атентата.

Споделяне

Още по темата

Още от България