Без конкурс: Журналист с неясен мениджърски опит ще поеме градския транспорт в София

Без конкурс: Журналист с неясен мениджърски опит ще поеме градския транспорт в София

Журналистът Свилен Кръстев, който отразява работата на Столична община, ще поеме ръководството на градския транспорт в София. Предложението, направено в сряда от шефа на общинска комисия, бе изненада и за част от колегите му от ГЕРБ.

Назначението на шефа на едно от най-важните общински дружества ще стане без конкурс, въпреки обещанията на управляващите новите директори на общинските фирми да бъдат избрани след конкурси.

За да се заобиколи изискването, “Център за градска мобилност” се преобразува от ЕООД в ЕАД. Така се предлага избирането на съвет на директорите от петима души, за които не важат изискванията за образователен ценз и управленски опит, каквито има при конкурсите.

Предложението за преструктуриране на дружеството беше внесено като извънредна точка на стопанската комисия в Столичния общински съвет от Радослав Тошев (ГЕРБ). Предстои то да бъде одобрено окончателно от съветниците в четвъртък. Предварителните сондажи показват, че не е сигурно дали ще мине, защото има недоволни в групата на ГЕРБ.

Причината е, че това е поредното разчистване на сметки между двете основни лобита в групата на управляващите. Едното около бившия шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов, а другото - на кмета Йорданка Фандъкова.

Досега се смяташе, че общинското дружество, което в момента разиграва на търг поръчки за над 100 милиона лева, се контролира от лобито на Андрей Иванов. С изненадващата смяна и отстраняването на доверените му хора от управлението контролът се поема от Фандъкова и Орлин Алексиев.

Досегашният управител на “Център за градска мобилност” Николай Костов не е в новия директорски борд. В него е предложено да влязат журналистът Свилен Кръстев, пътният консултант Тодор Тодоров, зам.-изпълнителният директор на Сдружението на общините Емил Савов, бившият шеф на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Симеон Арнаудов и преподавателят от Нов български университет Надя Миронова. И петимата са номинации на ГЕРБ. Поемаме политическата отговорност за назначенията, каза Валя Чилова от ГЕРБ.

Журналистът Свилен Кръстев още през април разгласи сред колеги, че ще става директор на общинска фирма, но без да споменава коя. Решението за катапултирането му на ръководния пост дойде изненадващо не само за съветниците от опозицията, но и за някои от ГЕРБ.

Някои от тях реагираха с думите: “Който слуша и пише само хубави неща за г-жа Фандъкова, получава награда”.

Тридесет и осем годишният Кръстев е успял да завърши магистратура през февруари 2012 г. във Великотърновския университет по финансово счетоводство и мениджмънт. От 2007 г. досега работи като репортер в БТА. Като 21-годишен е бил управител на частна фирма “Екран” и така покрива изискването за управленски опит, обясниха съветници.

Необяснимо е и защо бордът е от петима души при условие, че докато беше кмет, настоящият премиер Бойко Борисов беше радетел за намаляване на състава на директорските бордове на общинските фирми. Мотивът му беше, че те са хранилка на партиите. В началото на кметуването си Борисов нямаше контрол над Общинския съвет и фирмите се ръководеха от партийно предани функционери на СДС. Сега ГЕРБ смело върви по стъпките на проправената от предшествениците им практика, която иначе критикуваха.

Преструктурирането на дружеството се прави с цел по-добро управление и контрол, коментира Радослав Тошев пред Mediapool. Според него не може такава голяма структура да се управлява само от трима души и затова се назначават петима директори. За пример той даде директорския борд на “Метрополитен”.

През последната година Центърът за градска мобилност беше с един управител, след като другият - Марчело Доковски - загина при умишлен палеж на дома му. Инцидентът стана на 1 юли 2011 г. малко след като се водеха преговори с "Автопарк" и "Джи Ти Ай" за връщането на общината на паркинга при НДК.

Сега се предлагат два варианта за решение, като в четвъртък Столичният общински съвет трябва да избере единия от вариантите. Единият е да се сключи споразумение “Автопарк”, а другият е да се тръгне на съдебна процедура.

Споделяне

Още от България